Resistent stärkelse o LCHF – HUR?

2018-02-10 8:09     1 Kommentar    Kategori: Bönor, Hälsa & Sjukdom, Resistent Stärkelse

Här kommer ett inlägg om hur du kan tillföra resistent stärkelse på bästa sätt för dig utifrån hur du äter:

STRIKT LCHF

Den som kör LCHF med mindre än 20 g kolhydrater per dag bör såldes hålla sig strikt till potatisstärkelse. Den vanligen rekommenderade dosen är 3 – 4 matskedar potatismjöl. Det motsvarar ca 30 – 40 g resistent stärkelse. Att inta mer än 50 – 60 g är meningslöst då överskottet bara kommer ut med avföringen. Det kan vara klokt att börja med bara någon tesked och sedan öka på dosen. Precis som vid övergången till LCHF så kan vissa drabbas av övergångsproblem när de börjar med resistent stärkelse. För andra funkar det helt problemfritt även om de rivstartar med fyra matskedar. Det är högst individuellt. De vanligaste biverkningarna är gasbildning samt att resistent stärkelse, likt andra fibrer har en milt laxerande effekt. För de flesta mildras dessa problem efter ett tag men för några gör det inte det och då tvingas man minska dosen men även någon enstaka tesked kan ge positiva effekter på blodsockerkontroll och vikt.

LIBERAL LCHF

Kör man en mer liberal LCHF variant som tillåter upp emot 50 g kolhydrater kan man kanske lyckas knö in en liten portion bönor eller kokt, kyld potatis i sin dagliga kolhydratsranson. De bönor/baljväxter som har högst innehåll av resistent stärkelse är svarta bönor, vita bönor, mungbönor, röda linser och cashewnötter (som likt jordnötter inte är en nöt utan en baljväxt). Konserverade bönor har generellt lägre innehåll av resistent stärkelse än samma sorts bönor tillredda på traditionellt sätt genom blötläggning och kokning. Att kyla ned bönorna efter kokning ökar andelen resistent stärkelse.

EJ LCHF/EJ KOLHYDRATSKÄNSLIG

För dem som inte alls är kolhydratskänsliga kan man nog använda sådant som bönor, ris och potatis för att få i sig tillräckligt av resistent stärkelse och behöver inte oro sig över att en stor del av stärkelsen är blodsockerhöjande. Kanske är den lilla delen resistent stärkelse tillräckligt för att genom påverkan på tarmfloran förhindra att metabola sjukdomar som leptinresistens, insulinresistens och diabetes uppstår trots ett högt stärkelseintag. Det skulle kunna förklara varför en lång rad jordbrukande kulturer som ätit stärkelserik föda som potatis, ris, majs och bönor ändå förblev hyfsat friska men så fort de istället gick över till en västerländsk kost med mycket socker och mycket vitt vetemjöl slog de metabola sjukdomarna till.

Vill du lära dig mera och få tips på en mängd lättlagade och inspirerande recept så rekommenderar jag boken: Sköna Böna

Finns också massor av spännande info och recept i min facebookgrupp: Skönaböna

 

Källa: (RIP) Per Wikholm, Omvärldsanalytiker & Mikrobiolog

http://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/10468/LCHF-guiden-till-resistent-starkelse.aspx

Save

Save

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

1 Kommentar + Kommentera

  • Är vita bönor bra nu? Tidigare har det ju sagts att vita bönor är nån slags undantag som man ska undvika. Nån förklaring? Kanske är det som jag misstänkt att de tabellvärden man gått på för vita bönor har gällt “baked beans”?

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »