Processad mat och cancer – kopplingen!
Finns det en koppling mellan processad mat och cancer tro? Det visar en ny studie publicerad i BMJ (tidigare The British Medical Journal) där 105 000 personer har följts. Det de har kommit fram till är ju er extrem processad mat dessa åt ju större risk hade de för cancer.
Den mat som syftas på är:
- Sötade och kryddiga snacks
- Chips
- Läsk
- Söta drycker för övrigt
- Färdiga maträtter såsom köttbullar, nuggets…
- Godis
- Choklad
- Bröd – massproducerat & förpackat
- Snabbnudlar
- Snabbsoppa
- Färdiga maträtter (halvfabrikat)
- Produkter tillverkade av socker, olja och fett
En del av maten som provpersonerna åt var extrem processade produkter.
För de som åt 10% mer processad mat än övriga förekom 9 extra cancerfall påer 10 000 personer och år.
Studiens resultat pekar på att det växande intaget av processad mat kan vara en växande orsak till cancer framöver.
Samband kan inte bevisas då detta var en observationsstudie, men mer och mer syns det hur dagens snabbmat är en hälsorisk framöver.
Här kan ni läsa artikeln:
BBC: Ultra-processed foods ‘linked to cancer’