ÄNTLIGEN: Forskning om typ 1-diabetes!!!

2016-09-17 7:21     Kommentera    Kategori: Hälsa & Sjukdom

Helt fantastiskt!!! Kostfonden gör nu sin andra stora satsning. Forskare på Karolinska Sjukhuset ska utvärdera kolhydraters roll vid typ 1 diabetes. En av de största koststudierna någonsin på personer på typ 1 diabetes.

Bild-hemsida_2

600 000 kronor tilldelas nu forskare för att utvärdera hur kolhydrater påverkar blodsockret vid typ 1 diabetes. Kostbehandling KAN rädda liv och öka den allmäna hälsan för en som har diabetes typ 1.

I Sverige idag, har ca 70 000 barn och vuxna typ 1 diabetes. Ändå är det bristande information när det kommer till de bästa kostråden för alla drabbade. Vilken kost motverkar sjukdomens långsiktiga komplikationer, såsom njurskador, synskador och hjärt-kärlsjukdomar.
I sina nuvarande diabeteskostråd skriver Socialstyrelsen: ”Vilken kost som är bäst vid diabetes debatteras intensivt. Området är delvis outforskat och det vetenskapliga underlaget är bräckligt.

Underlag om vilken är den bästa behandlingen fattas vilket gör att läkare ger olika råd. Det visar sig att patienter söker mera frekvent information via nätet för att hitta alternativ som passar då råden från läkare brister.

STUDIEN
Studien som ska göras är en klinisk studie ledd av forskare vid kliniken för endokronologi, metabolism och diabetes på KS.
Mycket spännande att det är en oberörd forskning som ska göras, så att kostråden för patienter kan bli bättre och mera enhetliga.

Det kommer gå till så här att 135 vuxna med svårigheter för att reglera blodsockret kommer delas in i tre slumpmässiga grupper.

  • Grupp 1
    Här ska en traditionell diabeteskost följas, med 50-60 energi% kolhydrater.
  • Grupp 2
    Här är den en måttlig lågkolhydratkost med 30-40 % kolhydrater som gäller.
  • Grupp 3
    Denna grupp ska följa en strikt lågkolhydratkost med 10-20 % kolhydrater.

Patienterna kommer få mycket stöd och effekten av kostomläggningen kommer studeras under ett år.

RESULTAT

Om patienterna kan sänka blodsockret kommer det i längden att minska deras risk för långsiktiga komplikationer. Blodfetter, blodsocker och ketoner kommer vara under kontinuelig koll.

STÖD

Hela studien beräknas landa på 3,6 miljoner kronor. Det söks fler finansiärer! Jag tycker staten kunde gå in också och finansiera, konstigt att de inte gör det(?)!
Men vi kan också hjälpa till med donationer, många bäckar små!

Ge en engångsdonation, eller bli månadsgivare. Som månadsgivare stödjer du vårt arbete långsiktigt.

GÅ IN OCH LÄS MERA OM KOSTFONDEN

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »