Nästa behandling av Aktinisk keratos (förstadier hudcancer)

2017-11-30 20:40     18 Kommentarer    Kategori: Hälsa & Sjukdom

Hej på er! Ja nu börjar bli van vid mina behandlingar. Varje gång tänker jag, eller hoppas, att nu är det sista. Men det dyker upp nya sår där jag har skadad hud. Aktinisk keratos är ett förstadium för hudcancer. Alltså om det inte behandlas finns risk att det blir hudcancer – men det inte cancer i detta stadium. Jag blev knäckt första gången jag hörde om detta – allat jag hörde var CANCER CANCER CANCER! Och kände PANIK PANIK PANIK.

Men nu har det gått några år och jag känner mig lugnare och någorlunda till freds med det jag går igenom. Hur som helst så handlar det om solskadad hud, där skadorna gjordes under de första 20 levnadsåren. Och eftersom jag växte upp i Sydafrika var det vardagsmat för mig att bli verkligen solbränd i ansiktet, många ggr i månaden!

Jag gick igenom en (fruktansvärd) cellgifts behandling med en kräm som heter Aldara (tror jag!)… Det var hemskt! Nu har jag en privat läkare som är hudspecialist och verkligen kunnig. Hon rekommenderar att skära bort den skadade ytan. Först på med bedövningskräm (bild ovan), vänta ca 20 min och sen skär hon. Lite nervöst men känns ingenting! Lovar! Hon skär inte så djupt därför blir det inga ärrbildningar utan små sår i någon vecka. Lätt att stå ut! Längst ner lägger jag ut bilden på mig (som jag har inte visat någon i flera år) och tänker att det kanske hjälper just dig som funderar på behandling och som går igenom liknande upplevelser.

Jag känner mig både befriad och tacksam över denna behandling jag gör nu. Och min läkare, Suzanne Tjälve är HELT FANTASTISK!!! Hon finns på Uroderma i Karlstad. Och nej jag har inget samarbete genom att nämna henne utan vill bara kunna hjälpa dig som har funderingar och oro kring aktinisk keratos. Jag vet hur jag kände mig första gången. Livet kändes som en katastrof, att jag skulle dö.

Hoppas jag kan hjälpa just dig som har funderingar och frågor. Maila mig gärna om du vill veta mera, jag ska försöka svara så fort jag kan.

Nedan för 4 år sedan när jag gick igenom en 5 veckor cellgiftsbehandling i ansiktet. En mardröm helt enkelt. Och det har tagit mycket mod och tankar för att lägga upp bilden!!! Orkar knappast titta själv…

Nedan var jag på väg til sjukhuset och mådde pyton!!! Typiska biverkningar av medicineringen. Illamående, trötthet, värk i kroppen… Inget jag rekommenderar.

Save

Save

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

18 Kommentarer + Kommentera

 • Hej jag måste nog gå och kolla en fläck på näsan. Det är en fläck där det bildas liksom skinn som jag tagit bort. Under är det lite ljusrött. Fåfängan gör att jag alltid har en hudfärgad creme. Men nu är det nog dags att kolla upp fläcken. Har lite panik att dom skulle skära bort en bit på näsan mitt i ansiktet.

 • Hej vill gärna tipsa dig att använda havtornsalva, ett naturligt alternativ. Jag har tack vare den salvan återfått fin hy efter år av röda märken efter solskador.
  Köper på nätet olandsortagard.se
  Sluta också att äta mejeri produkter som bara skapar problemhy och inflammationer i kroppen.
  Lycka till. Therese
  Läs nedan från nätet:

  En vän av solen

  ” Havtorn. skyddar huden och stärker dess funktion som barriär. Ett högt innehåll av linol- och linolensyra, palmitoleinsyra och E-vitamin lugnar hudirritationer, skyddar huden mot solskador och för att hjälpa till att läka hud som redan fått för mycket sol. Havtorn skyddar huden mot uttorkning och gynnar det sunda samspelet mellan energier i huden”

  • Tack Therese för tipset! <3

 • Hej där! Nu har jag behandlat näsrygg och överläpp och en prick ovanför ögonbrynet i 2 veckor med Aldara. Börjar bli sårig… Har når ett tips på vad jag kan smörja med dagtid mellan behandlingarna. Vanlig dagcreme kanske inte är bäst på sår. Än lan jag sminka över näsan men kan tänka mej att det blir svårt senare. Plåster? Tacksam för alla tips är jag.

  • Längesen det skrevs här men måste ändå fråga, jag har smörjt min underläpp i 4 veckor och har så jäkla ont. Blev det bra för din läpp?

  • Hej! Ja usch, en tuff behandling! Numera så går jag till en privat hudläkare som har mera ‘alternativ’ behandling och ‘skär’ bort fläckarna. Smärtfritt med bedövning och ett pyttesår i 3 dagar sen är det helt borta! Rekommenderas varm i framtiden!

   Oj jag minns inte vad jag hade då, men nu kör jag med en kräm som heter Actinica (köpte på nätet) vilken är helt underbar! Den kanske skulle även funka för dig nu(?)…

   Styrkekram och den lilla tröst jag har är att det blir bättre, men undvik direkt sol och tänk på att solen även reflektrar från sand, vatten, mark osv så det är lätt att nya fläckar dyker upp såsmåningom. OM detta händer så kolla upp alternativ behandling (det bästa jag gjort)!

   http://www.lifezone.se/halsa-sjukdom/basta-hudkramen-for-solskadad-hy/

   • Tack för ditt svar! Ja nu trodde jag att det skulle lägga ner sej när jag slutat smörja med Aldara men icke! Får tydligen stå ut ett tag till. Det blir nog till att köpa Actinica då. Kram!

 • Hej! Jag ska ta min 3:e och sista tub ikväll ( för denna gången). Idag har varit en hemsk dag. Har 5 områden i ansiktet som ska behandlas och ett är nästan uppe vid ögat fast det sitter på näsbenet. Min högra kund har svullnad och det känns som ögat ska svullna igen. Tydligen en vanlig biverkning enligt distriktsköterskan. Nu har såren börjat gulna och blåsorna så smått komma. Hatar att behöva ta salvan ikväll igen, nu vill jag ha detta över. Hade jag visst detta så hade jag hellre tagit kniven som du, men min läkare kände inte det som ett alternativ.
  Är så tacksam att du skriver om detta. Svårt att hitta fler sidor där andra skriver om just detta. Man känner sig så ensam i detta. Har du provat EMS-salva som jag såg någon hade tipsat om? Tack för en fin sida, du ger mig styrka!
  Mvh Therese

 • Grymt! Har precis fått samma diagnos, man 41 bast. Är i chocktillstånd även om det är rätt ”banal” åtkomma och inte livshotande. Men man blir ju orolig för allt och familj. Fortsätt ladda upp, du har bra kunskap som är svår att hitta på ett bra sätt, du hjälper!

  • Tack! Ja det är jobbigt att få diagnosen, och bra att behandla tidigt! Rekommenderar ‘kniven’ istället för salvor framförallt!

 • Tack Monique för att du delar <3

 • Förstår din ångest har haft 3 cancerdiagnoser på 7 år. Först livmoderscancer fär 2 år sedan malignt melanom och för ett år sedan bröstcancer ingen ska ha spridit sig meen oron finns.

  • Tack! En jobbig oro! Usch, det lät ju verkligen inte kul! Styrkedram till dig!

   • tack

    • Hej Jag har återkommande AK som jag gått och fryst bort. Nu har min hudläkare börjat pratat om den hemska krämen. Blir livrädd när jag läst om den. Jag undrar om du Monigue eller någon annan provat c-vitamin och kolloidalt silver eller ems salvan och hur det fungerade? Jag vet att det är länge sen någon skrev på denna sida men jag chansar ändå. Mvh Lena

 • Min man hade aktiniska keratoser i pannan. Jag smörjde med EMS-salva dagligen, och keratoserna bara avdunstade.

  • Hej, hur märkte du dina solskador? Jag är orolig för att jag har nåt sånt. Har en lite torr prick på näsan som kommer o går. Syns knapp men d oroar mej mkt. På vilket sätt märkte du? Tack för att du belyser detta område o att du mår bra ändå.

  • Wow! Hur djupa satt dem? Det funkar alltså? Måste läsa in mig på EMS-salva! Tack för tips…

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »