Monique -40kg

Bakgrund

Som ung vägde jag alltid för mycket. Att handla kläder var svårt eftersom ingenting passade bra!  Jag fick ständigt höra kommentarer som: ”Om du bara var lite smalare så skulle du vara så vacker, du har ju ett så fint ansikte…”,  ”du kommer inte få någon pojkvän om inte du blir smalare, ingen vill ha en tjej som är tjock” och ”det är inte roligt att handla kläder till dig för inget passar…”

Under mina tonår ökade kilona ständig. När jag sedan bodde ett år i London blev vikten ännu värre. 3 graviditeter på det gjorde inte situationen bättre – det gick ständigt uppför på vågen!

Som mest har jag vägt 106kg.

 Min resa Jag har varit med i viktväktarna så många      gånger genom åren att det inte går att räkna. Det funkade ett tag men med ständiga hungerkänslor och ett konstant sug efter något att äta som bieffekter! Det slutade alltid med överätning och misslyckanden. Och efter bara några månader gick jag med igen för att börja om. Jag har testat närapå allt!  I ren desperation testade jag till slut att gå på pulverdiet och åt enbart soppor i ett antal veckor. För mig funkade det utmärkt! Jag minskade rätt snabbt i vikt och fick en kickstart som höll min motivation uppe.

Jag började därefter äta enligt GI-metoden och sakta gick det uppåt på vågen igen. Då började jag istället läsa om LCHF och kände direkt att det här måste jag testa! Det verkade lovande med god mat, grädde i kaffet, smör och goda såser. Min största rädsla var att jag kanske inte skulle våga äta allt fett – jag som var så fettskrämd! Och jag trodde aldrig att jag skulle klara mig utan potatis och smörgåsar! Men jag bestämde mig för att jag skulle lyckas och att jag var tvungen att ge det en chans för jag hade inga andra val!

Under min viktresa har jag haft platåer och det har varit väldigt frustrerande och jobbigt! Men sen en härlig dag så kom det igen, det där efterlängtade minuset på vågen! Och faktum är att jag aldrig har varit sugen på sött sen den dagen jag lade om min kost. Aldrig. Nu kan jag njuta av dofterna från nybakade bullar, och det räcker för mig.  Min största dröm har alltid varit att handla kläder i en vanlig butik. Att kläderna passar utan problem – bara så där! Det kan jag idag, tack vare LCHF!

Mitt liv idag Numera, under dessa år, som smal, så har jag fortsatt att lägga stort fokus på maten jag äter. Jag planerar i förväg, jag tänker alltid på vad jag köper och jag lagar min mat själv. LCHF-kost är absolut ingen ”quick fix” utan istället en ny och mycket positiv livsstil. Jag är en person som har väldigt lätt för att snabbt gå upp i vikt. Därför har jag valt en kost som jag kan leva med resten av livet. Och jag bara njuter av den!

Jag ser varje dag som en ny utmaning. Det gäller att våga ändra vanor som man har haft hela livet. Det kräver mycket, både tankemässigt och även när det kommer till kunskap och planering.Jag är så, så, så otroligt lycklig av att vara smal! Jag är även otroligt tacksam för allt som kosten har fört med sig! Idag använder jag mig främst av måttband istället för vågen. Måttbandet är ”ärligare” eftersom vikten även är beroende av muskelmassa.

Under tiden jag har ätit LCHF har jag även fått ett enormt intresse för träning. Jag tränar både styrketräning och konditionsträning. Jag tränar regelbundet, mycket och tungt, för det passar mig! Jag har även blivit utbildad till aerobicsinstruktör – något jag verkligen älskar!  Träningen har för mig inneburit en fastare och starkare kropp och min ork har ökat. Att träna är inget måste, däremot är vardagsmotion väldigt viktigt. Men glöm inte att man mår bra och får ännu mera hälsofördelar med träning kombinerat med en bra kosthållning.

Har man problem med vikten så kommer man troligen att ha det genom hela livet, tyvärr. Vi som en gång har varit mycket överviktiga har lätt a

Att gå upp i vikt igen. Därför innebär LCHF kost en förändring som gäller för resten av livet. Har man däremot inte problem med

vikten så medför LCHF ändå vinster för hälsan. LCHF passar alla! Det är naturlig mat som människan har ätit sedan begynnelsen utan att drabbas av välfärdssjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, cancer. Alla, oavsett form och vikt vinner hälsomässigt på att äta naturlig mat.