Vikten av att blötlägga bönor före kokning

2017-09-28 18:31     4 Kommentarer    Kategori: Bönor

Jag rekommenderar starkt att själv koka dina bönor. Det är både enkelt och snabbt med färdigkokta i tetrapack, dessutom finns många ekologiska förpackningar MEN frågan är om de blötläggs länge nog för att de giftiga lektinerna försvinner och om de sedan koks i nytt vatten och ej i blötläggningsvattnet! Jag tänker att denna process kan vara krävande i industrins värld och troligen kostsam, och om den gjordes och folk la ner tid och pengar på processen så borde det framgå på förpackningen, det är ju till deras fördel och försäljning. Men nu gör det inte det, varför inte? Kan det vara så att den inte är så noga med blötläggninens tid och process

Jag använder mig också av färdigkokta, i nödfall, men med stor tveksamhet.

Det viktiga är att blötlägga bönorna i minst 12 timmar men helst i 24 timmar. Detta är verkligen väsentligt. Färdigkokta bönor på burk eller i tetrapack är ej blötlagda först om inte det framgår på förpackningen, jag har inte hittat någon sådan förpackning.

Bönor, kikärtor och linser innehåller lektin, saponiner och fytinsyra. Genom blötläggning minskar dessa ämnen, eller till och med försvinner helt. Det är dessa ämnen som orsakar gaser i magen, de kan även påverka immunförsvaret negativt och hindra näringsupptag. Fytinsyra är ett skydd för växter i naturen men för oss blir fytinsyra en negativ antioxidant. Fytinsyran hämmar upptaget av mineraler såsom magnesium, järn, kalcium och zink. Mineralbrist kan istället bli resultatet. Saponiner ska ha en bitter smak och kan även ge illamående, om bönorna skummar när du tillsätter vatten så innehåller de saponiner. Därför är det också viktigt att skumma av vattnet när du själv kokar bönor.

Konsten att koka bönor (det är jätteenkelt)

  • Lägg bönorna i rikligt med vatten, ungefär dubbel mängd vatten mot bönor.
  • Blötlägg i minst 12 timmar, men helst 24 timmar, gärna med lite äppelcidervinäger i vattnet.
  • Häll av vattnet och fyll på med nytt vatten, dubbelt så mycket vatten som bönor.
  • Koka upp bönorna, och dra sedan ner värmen för att sjuda
  • Skumma av bönorna.
  • Efter halva tiden kan du med fördel byta ut vattnet mot nytt vatten.
  • Sjud vidare på låg värme.
  • Låt bönorna svalna helt, gärna över natten.
  • Lägg över i durkslag, skölj med kallt vatten och låt rinna av.
  • Bönorna kan frysas in i mindre portioner, t.ex i fryspåsar.

Koktid för olika bönor, på ett ungefär:

  • Svarta bönor: 30-50 min
  • Kidneybönor: 50-60 min
  • Kikärtor: 40-50 min
  • Black eye bönor: 25-40 min
  • Mungbönor: 15-30 min
  • Små vita bönor: 35-45 min
  • Gröna linser: 20 min
  • Röda linser: 10 min

Nedan ser ni hur jag gjorde det riktigt enkelt för mig. Jag toga olika sorters bönor och gjorde ett enda storkok – och det blev faktiskt jättebra. Det var inga linser med. Och det blev ju jättebra. Det är ju riktigt enkelt. Efter kokandet lät jag bönorna svalna av och sen packaterade jag allt i små portionspåsar och frös ner.

Det finns massor av böntips från många på facebook sidan: Skönaböna

Save

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

4 Kommentarer + Kommentera

  • Vad gör äpplecider-vinägern vid blötläggningen?

    Kan man inte lika gärna skölja de kokta bönorna med kallt vatten tills de svalnat som att låta dem svalna över natte, eller gör det långsamma avsvalnandet något särskilt?

  • Hur är det med böner man odlat själv?

  • Jag har just pratat med Maria Öijer på Zeta om blötläggningsfrågan, då jag tidigare hört att alla bönor som konserveras förstås är blötlagda innan kokning för att få bort lektinerna. Och mycket riktigt, de är blötlagda, de har bara inte tänkt på att den informationen skulle vara viktig att skriva på burkar/tetror, eftersom det är så självklart i bönhanteringen. Men nu skulle de lägga ut den informationen på hemsidan och i förlängningen så kommer säkert den viktiga infon att vara med även på burkarna, när de trycker upp nya 🙂

  • Jag läste på nätet att bikarbonat kan också hjälpa till att ta bort gaserna och göra bönorna mjuka snabbare. Testade och det funkade bra faktiskt. 🙂

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »