Att lyckas med kokningen!

2017-11-01 18:32     5 Kommentarer    Kategori: Boken: Sköna böna

En ny omgång bönor färdiga. Jag måste säga, skillnaden på egenkokta och köpta färdigkokta är som att jämföra halvfabrikat mat (typ färdiga köttbullar) med hemgjorda. Det är verkligen som natt och dag.

De här blir så sjukt goda!

Så här gör jag:

  1. Blötlägger i rikligt med vatten i 24 timmar, byter vattnet efter ca 12 timmar (när det passar i tiden).
  2. Häller på nytt vatten, i med en ekologisk buljongtärning och kokar upp.
  3. Dra ner värmen och sjuder på låg värme i 30 minuter.
  4. Häller av vattnet, fyller på nytt vatten.
  5. Kokar upp igen, och drar sedan ner värmen.
  6. Sjuder på låg värme i 20 minuter till.
  7. Häller av vattnet och sköljer med kallt vatten.
  8. Ställer åt sidan och låter svalna ordentligt.
  9. Saltar och lägger i fryspåsar som jag plattar till.
  10. En del lägger jag i en lufttät burk med vinäger, olivolja och kryddor – den ställer jag i kylen.

Blir lite härlig tuggmotstånd och en riktig god smak på bönorna!

Lycak till!

Vill du lära dig mera om bönor så kan min nya bok, Sköna böna, förbeställas här för ENDAST 116 kr!

Save

Save

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

5 Kommentarer + Kommentera

  • Intressant, ett helt nytt område att lära mig. Varför byter man vatten när man blötlägger och när man kokar?

    • Det är bönans ‘giftiga’ egenskaper man vill bli av med, och de finns då i vattnet. Därför är det viktigt att byta vatten och att blötlägga.
      Här kan du läsa mera i detalj: http://www.lifezone.se/bonor/46516/
      Lycka till och enjoy!

  • Vilka kryddor brukar du ha i den lufttäta burken?

    • Hej Elisabeth
      Salt, peppar, vinäger och olivolja. Ibland hackad rödlök och soltorkade tomater 🙂

  • Ska provas!

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »