Rekommenderad förskolekost en hälsorisk!

2016-12-14 18:50     1 Kommentar    Kategori: Barn

sparj

Jag läste en jättebra debattartikel idag i Sundsvallstidningen. Den handlar om barn och den serverade kosten i förskolor och skolor idag, utifrån de statliga rekommendationerna som finns från Livsmedelsverket.

I Sverige serverar många förskolor och skolorna lättmjölk och margarin till barnen utifrån Livsmedelsverkets rekommendationer trots protester från många föräldrar, trots att vetenskapen har visat att de feta mejeriprodukterna är nyttiga och trots att en överkonsumtion av margarinets fleromättade fetter kan ha allvarliga hälsoeffekter.

Skribenterna i artikeln påpekar att de i Dagens Medicin förra året påpekade att Livsmedelsverkets varningar mot animaliskt och mättat fett saknade vetenskapligt stöd. Vidare menar de att det finns mängder med studier som visar att hjärtpatienter inte har ätit mera mättat fett än andra och att strokepatienter har ätit mindre. Risken för hjärtinfarkt är i själva verket minst hos människor, som frossar i feta mejeriprodukter. Inga korrekt utförda experiment har heller lyckats förlänga livet för hjärtpatienter genom att minska på deras intag av animaliskt fett, och svenska studier har visat, att barn som äter minst mättat fett är fetare och har sämre skelett än andra.

Livsmedelsverket fortsätter att hävda att barn ska undvika mättat fett, och istället rekommenderas lättmjölk och lättmargarin till svenska barn. Och tyvärr, så följs dessa rekommendationer. DOCK INTE PÅ MIN FÖRSKOLA! Skulle aldrig förekomma!

WHO och FAO har kommit fram till det att mättat fett ger hälsoeffekter utifrån modern forskning. De har inte funnit något som påvisar att mättat fett är farligt, ökar risk för hjärtinfarkt eller ökar risk för diabetes.

Hur kommer det sig då att Livsmedelsverkets rekommendationer står kvar? De känns väldigt föråldrade!

Livsmedelsverket menar att forskningen har fel, inte att kostråden är förlegade. Detta kan läsas på sidan 192 (vart vet jag inte då det ej framgår i debatten).

Forskning visar tvärtom mot vad Livsmedelsverket påstår, att margarinernas fleromättade fetter är farligt. De är mycket rika på omega-6 fettsyror och för mycket omega-6 är absolut inte bra för oss. T.ex ökar inflammationer i kroppen samt att det har visat att barn som äter stora mängder omega-6 har oftare astma och allergier.

Det har även gjort försök på djur och ett högt intag av omega-6. Försökdjuren får cancer.

I artikeln står det vidare att på 70-talet visade Edward Pinckney, då redaktör på ett av världens största medicinska tidskrift, att patienter med ett högt intag av omega-6-produkter hade alla tecken på för tidigt åldrande och en högre frekvens av hudcancer än normalt. I den stora Malmöstudien hade de kvinnor, som åt mest omega-6 även den största risken att drabbas av bröstcancer.

Det är föräldrarna som skall bestämma vad barnen skall äta, inte den felinformerade myndighetern. Skribenterna i artikeln anser att Livsmedelsverket genom sina ovetenskapliga kostråd utsätter våra barn för allvarliga hälsorisker. Jag håller helt med. Jag är så glad att vi har bra kost på får förskola!

Undertecknat till artikeln är:
Uffe Ravnskov med dr, docent, oberoende forskare, Lund
Karl E Arfors professor emeritus, tidigare explorativ forskningschef Pharmacia AB
Christer Enkvist f d landstingsöverläkare, tidigare medlem av SBU
Göran Petersson, professor, kemisk miljövetenskap, Chalmers
Tore Scherstén professor emeritus, tidigare huvudsekreterare i Statens medicinska forskningsråd
Ralf Sundberg docent
Jørgen Vesti Nielsen överläkare

Här kan du läsa hela artikeln

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

1 Kommentar + Kommentera

  • För den som har tillgång till vetenskapliga tidskrifter finns det som citeras “på sidan 192” i tidskriften Annals of Nutrition and Metabolism 2009, Volume 55, No. 1-3.

    Där står “The null results probably reflect the unreliability of the evidence on dietary fats from cohort studies that differs markedly from the reliability of ecological
    studies or metabolic ward studies of diet and cholesterol.”

    Det finns också i stycket därefter en mening om att intag av fisk har ett omvänt förhållande till risk för hjärtsjukdom, dvs. ju mer fisk desto mindre risk för dödliga hjärtincidenter (CHD – coronary heart disease).

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »