Kikärtsvåfflor – perfekta hälsovåfflor till stora och små (sockerfri förskola)
Inspirerad av vårsolen, så gjorde jag hälsovåfflor på min förskola till alla barnen till mellanmål. Socker- & mjölfria (så klart). Förskolan har en sockerfri hälsoprofil och då är det hälsoalternativ som gäller. Våfflorna tyckte barnen var görgoa! och serverades med bregott på. Till det fick barnen jordgubbssmoothie på yoghurt, vispgrädde och jordgubbar.
Här på Cosmos är barnen vana att få sockerfritt och det är inga barn som ifrågasätter eller inte gillar de alternativen vi gör. Det är så roligt att se och höra hur de njuter av det vi serverar.
KIKÄRTSVÅFFLOR
5-6 våfflor
3 ägg
1 dl vispgrädde
0,5 dl vatten
50 g smält smör
1-2 msk sötströ (kan uteslutas)
1,5 dl kikärtsmjöl (ett hälsosamt alternativ istället för vetemjöl som ger blodsockerhöjningar)
1/2 tsk vaniljextrakt
lite salt, en nypa
1 tsk bakpulver
Servera till:
Smör eller vispad grädde och bär.
Gör så här:
- Blanda ihop ägg, grädde och vatten (och sötströ om ni använder det).
- Smält smör och blanda i smeten.
- Tillsätt kikärtsmjöl, vanilj, salt och slutligen bakpulver.
- Smörj våffeljärn med smör och häll i smet, den rinner lätt över så ta inte så mycket.
- Servera!
Perfekta våfflor! Håller verkligen ihop, säkert pga grädden istf mjölken! Härligt! Jättetack!
Tack för recept! Men tyckte verkligen våfflorna om barnen med Bregott på..?
Blir de frasiga eller ej?