Den skrämmande sanningen om välling

2011-10-19 21:37     135 Kommentarer    Kategori: Barn


Då och då dyker frågan upp från föräldrar som är kluvna över vällingens vara eller inte vara.
Vad skall man ge istället för välling? MAT!

Den otäcka sanningen…

IngredienserSkummjölkspulver¸ avsaltat vasslepulver¸ veg. olja (palm¸ raps¸ solros)¸ siktat havremjöl¸ majsmjöl¸ maltodextrin¸ havremjöl¸ vetestärkelse¸ mineralämnen (kalcium¸ järn¸ zink¸ jod)¸ emulgeringsmedel (veg. mono- och diglycerider)¸ vitaminer (A¸ D¸ E¸ C¸ tiamin¸ niacin¸ B6¸ folsyra¸ B12¸ pantotensyra).

Näringsvärde per 100 gram:

Protein¸ g 13
Kolhydrat¸ g 57
Fett¸ g 21

Vilket budskap ger vi våra barn via välling? Jo att ‘äta’ när barnet är ledsen¸ att trösta sig med vällingen¸ att ‘äta’ utan att vara hungrig… Och allt detta dessutom med snabba kolhydrater. Ytterligare en sak är barnens tänder? Välling på kvällen och under natten¸ vad gör det med tänderna?

Jag tror helt på tanken att barn skall ha modersmjölk till minst 6 månaders ålder¸ (självklart även längre) och om inte det fungerar så är det modersmjölksersättning som gäller. Men därefter skall barn få i sig mat. Riktig mat. Näringsrik OCH mättande mat.

Vad är det som gör att många tror att just välling är livsnödvändigt? Det är ju bara i Sverige som välling används…

Min (långa¸ 20 år) erfarenhet inom barnomsorg visar¸ ganska uteslutande¸ att barn som växer upp på välling är barn som matvägrar¸ som krånglar vid måltider och som är petiga i maten… (På förskolan alltså).

?Välling är ett flytande livsmedel vars huvudingredienser är mjöl samt vatten eller någon annan vätska¸ t.ex. kokt komjölk. Den berikas numera ofta med mineraler och vitaminer. I Sverige dominerar vetemjöl¸ men välling kan också göras på andra mjöltyper¸ exempelvis rågmjöl¸ mannagryn och majsmjöl.
På senare år har glutenhalten i välling debatteras. Enligt en doktorsavhandling av barnläkaren Annelie Carlsson vid Universitetssjukhuset i Lund har antalet barn med glutenintolerans fyrfaldigats sedan glutenhalten i vällingprodukter ökade under 1980-talet.?

Kan det vara sant? Ja¸ tydligen…

Innehållsförteckningen på välling visar att vällingen innehåller maltodextrin. Varför tillsätter man detta i välling?

Det enda maltodextrin gör är att ge barnet en ?kick?. Lika som man får en ?kick? av kolhydrater¸ en sockerkick. Men just maltodextrin är till för att man ska få den absolut snabbaste ?kicken?. (Maltodextrin är ju bla den främsta beståndsdel i gainers som elittränande äter för att fylla upp sina kolhydrater i kroppen snabbt efter intensiv träning. Maltodextrin och gainers ska man BARA äta direkt efter intensiv träning¸ och knappast innan man går och lägger sig.)
Kan det vara bra att get så mycket näringsbefriat socker till ett litet barn?

Jag antar att det tillsätts i välling för att barnet ska tycka det är gott¸ vilja ha mera och får en skön måbra känsla efterråt… eller?

(Maltodextrin finns inte i alla vällingssorter¸ men däremot är all välling väldig kolhydratsrikt!)

Vad tror du?

Vore väldigt intressant om flera vill skriva om just hur de gör UTAN välling och hur barnen är sover och äter för övrigt.

Dela gärna med er…. Det uppskattas av många tror jag! 🙂 Tack på förhand.

Meningen med detta inlägg är absolut inte att skapa något dåligt samvete för att man/du ger ditt barn välling. Vi gör vårat bästa… Men jag vill bara upplysa om vällingens baksida¸ som tyvärr¸ oftast ej kommer fram. Mina barn fick också välling¸ men hade det varit idag så skulle jag inte ge det till mina barn.

Vad är din åsikt om välling?
Visste du redan allt detta om välling innan inlägget här?Har du fallit för vällingfällan?Kan du tänka dig göra en förändring?

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

135 Kommentarer + Kommentera

  • SNÄLLA, varför är alla här så rädda för fakta istället för att tro på denna galenskap. LCHF är farligt för barn. Dock ska man såklart servera kött och grönsaker. Ena utesluter inte det andra.

    Välling och ersättning är inte lika med psoriasis, fetma, kräsna barn mm. Väldigt missvisande.

    Läs fakta och forskning… motsatta åsikter och artiklar som dessa. Gissar på att samma person som skrev denna ‘artikel’ även är emot vaccin och anser att sjukdomar går att hela bort.

  • Kanske det sämsta inlägget på internet gällande små barn och näring.

    Gröt och vällingmat är mat som människan ätit sedan jordbruksrevolutionen, över hela världen.

    Hela posten är späckad med myter, personliga anekdoter och rena faktafel. Det finns nog inte en barnläkare i hela världen som skulle skriva under på att kolhydrater är dåligt för barn (eller vuxna för den delen).

    Däremot finns det gott om studier som visar att barn som påtvingas trenddieter som LCHF löper större risk att drabbas av ätstörningar.

    • Håller helt med! Galenskap det som skrivs i tråden. Ej baserat på forskning och fakta utan på personliga felaktiga åsikter.

      Läs på innan ni instämmer med sådana här typer av faktafattig artikel.

  • Är det inte lite missvisande att presentera näringsvärdet utan att kommentera att det handlar om 100 gram PULVER? I själva verket ligger kolhydraterna på ca 7-8 g i drickklar välling, är det så himla farligt för ett barn som rör på sig? Om man i övrigt äter bra, menar jag. Och det där med att vetemjöl dominerar i Sverige? Enligt min uppfattning är det havre som är klart mest använt, och det står inte ens med.

  • Hej. Har fått en liten sonson nu 1 månad gammal som vars mamma inte har tillräckligt med mjölkat till honom. Min son letar febrilt efter efter alternativ mot det som finns i butik. Han har recepten som finns på vi hittat på din sida men kan lillen dricka tex äggmjölk och även annan glutenfri välling.
    Margaretha

    • Mjölkersättning är det som gäller för bebisar som ej kan ammas… Lycka till!

      • Tack för svaret. Från vilken ålder kan dom börja ge äggmjölk eller annan alternativ hemmagjord välling?

        • Nu lägger jag mig i och svarar, hoppas det är ok. Äggmjölk och annat ges när barnen börjar med mat. Från sex månader skulle jag säga. Vissa börjar med smakportioner innan men jag tror inte tarmen är riktigt redo för det.

  • Fyfan vad ni är DUKTIGA allihopa!!!! Vem är bäst av er??!?

  • Min son är 9 månader nu och jag vill att han slutar med välling. Går det bra om jag ger honom ersättning istelle? Han ammar också.

  • Jag har nu läst alls inlägg i ett sträck & har delade känslor!

    Också förbryllad över min fråga till Google löd ” recept på egengjord modersmjölksersättning” ledde till detta!

    Visserligen har jag precis börjat med LCHF men ville läsa om ersättning.

    Okey! Det ja läst har inspererat mig att prova annorlunda Om jag får fler barn! Min 3 åring har blivit introducerad på LCHF men hon följer inte strikt som ja & hennes pappa.

    Jag kunde verkligen inte amma som jag ville mer än 1v, sedan halvammades hon till 4 månade, hel mjölkersättning till ca 12 månader någon gång då, som sedan blev till välling till 2år ålder. Smakportioner från ca 6mån.
    Syftet med min fråga va att hitta billigare & nyttigare & då menar jag riktig “mat”, inte massa konstiga ord i innehållsförteckningen man inte vet vad det är.
    OM vi får fler barn vill ja se om det går & jag har tillräcklig med info för att inte mata på natten.

    Att amma längre nästa gång tror jag inte kommer gå på grund av mina problem så, vad behöver det vara i Modersmjölkersättning för att få i sig allt hon eller han behöver? Gärna fullt recept!

    Våran familj mår bäst utan gluten & för enkelhetenskull vill jag fortsätta ha glutenfri kost hemma, om det går!

    Om “välling” känns som ett bra alternativ senare i ålder, vad Behöver va i denna för att tillgodose näringsbehov då, tänker mig kanske 1års ålder & äldre?

    Det här med ägg har blivit en mycket intressant sak för mig, när jag läst om ägg är det något jag genast började tänka att jag vill ge ett litet barn/baby från smakportioner vid 6mån.
    Men i vilken form??
    Såg någon som hade det i välling? Är det rå som man vispar & kokar upp?
    Kokar man ägg som man mixar kraftigt till en sörja & blandar med grädde, smör, mjölk?

    Sen läste jag också att pumpa-kärnor? innehåll mycket järn som jag förstår är viktigt, kan man mala det i mortel el mixer & hälla i egengjord gröt, välling, ersättning? Går det?

    Och sist, kolhydrater till små barn?
    Själv känner jag att strikt LCHF känns bra för Mig, men vad gäller barn & bebisar vet jag inte alls vad sommar rätt & fel. Får en tanke som sedan bryts ner av annat.
    Först till 3 åringen, hur mycket är rekommenderar att små barn ska äta för att växa?
    Jag äter strikt för att gå ner i vikt & hon har Inga sådana behov!
    Ja önskar inte att räkna på allt hon äter med ett undefär? Känner mig trygg att hon följer LCHF i någon form!!

    Och bebisar, vad behöver dom få i sig?
    Får man inte alls tänka bort kolhydrater? Men ge mycket mer protein & fett!
    Eller kan bebisar också äta LCHF ur hälsosynpunkt?
    Men hur mycket kolhydrater räcker/behövs (eller är det bara ett inlärt behov ja pratar om, att man alltid hört att det är så viktigt & därför “behövs” det?)

    Uppskattar djupt raka, konkreta råd & svar!!

  • Hej,
    Har din bok Barnmatsboken och läste om välling och maltodextrin. Lät inte kul. Du skriver också att bröstmjölk/ersättning ska vara huvudmålet när man börjar med mat vid 6 månader. Jag tittade på innehållsförteckningen på ersättning (eller näringstillskott) och upptäckte att maltodextrin är huvudingrediensen även där. Hur ser du då på det? Har hittat en ersättning från Hipp som inte verkar innehåller ämnet, så har nu köpt den i stället..

    • Det är verkligen skrämmande!!! Fy! Köp den utan maltodextrin, helt klart! Fattar inte att detta ska ingå i modersmjölksersättningen! VARFÖR???

  • Hej, vet du vad är det farligaste? Att varenda ingrediens i vällingen, även tillsatta vitaminer, kan orsaka allergier om man ge den före 6 månaders åldern. Det vill säga att man i så fall inte blir allergisk mot en specifik ingrediens, utan att den där ingrediensen orsakar andra allergier. Ibland hela livet. Eftersom det är så manga, blir det väldigt svart att utesluta dem från kosten. En ond cirkel. Håller dessutom med om att finger food är bäst!

  • Hej!
    Många här ratar den fabrikstillverkade gröten. Tänk bara på att den är järnberikad. Barn under ett år behöver nästan lika mycket järn som en vuxen och eftersom de äter så mycket mindre mat än vuxna har de svårt att få i sig järnet om de inte får berikad kost.

    • Håller med, bebisar behöver järn. Finns i annat än köpegröt- & välling dock! Men man måste ha koll så att barnet får i sig. Tex quinoamjöl som man kan ha i maten eller i egengjord välling 🙂

  • Ska även tillägga att vi äter i princip helt ekologiskt och köttet gärna får vara gräsbetande…

  • Hej,
    Min son är 16 mån, och jag har avstått all form av spannmål, stärkelse och mejeri produkter.
    Han har god aptit och äter olika typer av kött och grönsaker/ fisk och grönsaker och mycket hemmagjord ben/kyckling buljong i maten (för att få i sig massa vitaminer,mineraler och kalcium)
    Jag har ammat dagtid som han vill och numera sen jag börjat jobba, ammar jag på morgonen och vid nattning, (ibland någon mer gång när jag kommit hem, innan nattningen vid 19.00)
    Det har fungerat kanon, men nu ska jag röntgas och opereras, och tänker då avstå ammning under röntgen dagen, pga vätskan som sprutas in i kroppen (försöka pumpa ut det trots att pumpning aldrig funkat spec bra för mig)
    Och även de dagar som behövs efter OP.. (2-3 dagar tror jag)
    För att sedan fortsätta amma.

    Introduktion av stärkelse (potatis, ris etc) tänkte jag ta nu till sommaren, sedan mejeriprodukter och sedan sakta introducera spannmål.
    Men vi kommer nog alltid att hålla oss till surdegsbröd och på sin höjd mörkt bröd.
    Pankakor etc får bli endast när man är på kalas osv.

    Funderar dagligen om jag gör rätt eller fel (som alla andra mammor antar jag) och har haft tur att min ammning funkat bra, efter att fått kämpa ihjäl mig för att få igång den då sonen föddes för tidigt och ammningen inte riktigt ville komma igång.

  • Jag ger ingen välling. Sonen gillar det inte. Så ersättning på kvällen innan läggdags. Resten av dagen är de mat som gäller gröt, macka, fruktyoghurtar (hemmagjord) och vanlig mat.

  • Kan tillägga att sen vi slutade med vällingen äter han mycket bättre av den riktiga maten 🙂

    • Det kan jag förstå! Härligt… 🙂

  • Vår son har fått välling från ca 4 mån för att han gick upp för dåligt. Jag ammande så mycket jag kunde till ca 8 mån och slutade helt när jag började jobba och sonen var 10 mån. Tyvärr tyckte inte min barnmorska att jag skulle ge ersättning men idag vet jag ju bättre… Nu är sonen iaf 16 månader och har sen en vecka slutat med välling. Han hade fått ett tydligt beroende (mest av nappflaskan faktiskt) och blev speedad efter vällingen. Jag började ge i mugg ca en timma för läggdags och bara av det gick det åt mindre välling. När pulvret sen tog slut har jag helt enkelt inte köpt mer och det går utmärkt med en smörgås och vatten eller mjölk istället 🙂

  • Hej. Jag hade ingen aning att det var såhär. Jag började läsa runt lite för att min son(6mån) har fått magproblem (gasig och diarré) sen vi började med välling. Uppenbarligen klarar hans mage inte av detta. Usch. Ja fortsätter hellre med ersättning och mer mat.

    • Tyvärr så är det alldeles för många som inte vet! Och BVC gör inget för att informera heller tyvärr! Det gäller att läsa på som förälder (som om man inte har fullt upp ändå….)! Lycka till! Finns alternativ till välling på min hemsida!

  • Jag gör egen välling med bovetemjöl, kokosolja, mjölk, vatten och lite kanel. Min son får bara välling på morgonen och sen borstar vi hans tänder. 🙂

  • Men hur gör man med en 7 månaders som i stort sett bara vill ha välling?, är uppväxt på ersättning fram tills 6 månader och sedan ratar den… Mat går inte att få i damen, då hon grimaserar och spottar och fräser. Har provat plockmat i den mån jag vågar och köpebarnmat, samt mixat av det vi äter, fast utan salt, men med andra kryddor… Kan smaka någon sked yoghurt, banan och päron, men sen är det stopp. Gröt går det att få ner 1 gång om dagen…

  • Hej! Oerhört intressant! Jag har själv med mitt äldsta barn varit “välling-freak”, dels av uppfostran (men min mormor kokade egen välling ata mig) dels av att jag bor i Spanien och här ger de ersättning blandat med typ vällingpulver och smakerna är otroligt söta och dessutom innehaller de tex palmolja. (Har ej jämfört kolhydrater). Jag ammade honom dock parallellt till 14 manader. Med mitt andra barn, som nu fyller ett ar, har det varit annat. Hon helammades ocksa till 6 manader, men hon har aldrig velat ta nappflaska (jag har pumpat mjölk) och ammar när jag är hemma sa när jag jobbar (kväll-natt) äter hon frukt, grekisk yoghurt (hon älskar den!) och mat. Hemlagad gröt äter hon en gang om dagen nu dock. Hon faar det hon vill ha: riktig mat i stället (plockmat och mosat) och det kändes lite konstigt i början, men hon föredrar det framför gröten! Min son älskar bröd men verkar kompensera det med att bara äta ägg och fisk, som han älskar!, kött och grönsakssoppor. Det verkar som om att barn ändaa behöver en viss mängd kolhydrater. Baada mina barn äter hur mycket de vill utan tvaang (förutom bröd som vi har kolla paa hur mycket det blir och vi ser till att det serveras bra mat) och styra alldeles efters sitt egna behov.

  • Jag hade planerat att göra hemmagjord välling till sonen redan när han kom, men av någon anledning började jag ge köpevälling när han va 6 månader, morgon och kväll, då jag slutade med ersättning. Gick väl på det där om näringen och ville inte ge hemmagjord 2 ggr per dag. Efter ca en månad tänkte jag börja ge vanlig frukost istället, varpå jag började introducera min hemmagjorda (på bovete). Vad jag inte kopplat ihop innan var att sonen spytt typ 10 ggr per dag sedan jag börjat ge välling, kopplade inte att det var i samband med det. Men den dagen jag gav min hemmagjorda välling till frukost, slog det mig 2-3 timmar senare att “han har ännu inte spytt något idag”. Sen dess har jag inte gett köpevälling och sedan dess har han heller inte spytt!
    När han var 1 år började han rata min välling och sedan dess ger vi istället smoothie gjord på lite jordgubbar, banan, turkisk yoghurt, grädde och mjölk.

    usch för välling!

  • En liten undran.För många av er som kommenterar verkar det som ammningen har fungerat men har ni tänkt på att det för massor av mammor så fungerar inte ammningen. Är det ok att ge ersättning då men att man sedan inte ger välling från 6 månader som man brukar?

    • Ersättning ska ges istället för bröstmjölk. På amningshjälpens hemsida finns ett bra diagram som visar hur mat ska introduceras. Där ser man att den huvudsaklinga födan ska vara bröstmjölk eller ersättning till minst året, kompletterat med mat i ökande mängd fån sex månader.
      Välling är inte en ersättning för ersättning utan en ersättning för mat om man nu tvunget måste ge välling.

      Hemkokad på skrädmjöl är GOD också till skillnad från den köpta.

    • Välling och modersmålsersättning är olika saker. Kan man inte amma så ska man givetvis ge modersmjölksersättning. 🙂 Men sen så behöver man inte ge välling… 🙂

  • Mina barn fick ingen välling av mig. Jag ammade väldigt länge (tills jag blev gravid igen efter 1 år) och med mitt andra barn till han var 2 år.
    Vällingen fick ingen plats i vårt liv eftersom de ammade och åt “vuxenmat” i barnvariant och vi aldrig fick dem att förknippa nattning med mattid. En saga och sång, och så var det sovdags.
    Till saken hör också att vi flyttade till Danmark när barnen var 3 och 1 år. Här finns ingen välling på svenskt vis.
    Det känns skönt att ha sluppit vällingracet som många svenska familjer verkar leva. Mina pojkar är idag 11 och 9 år. Jag har svenska vänner här som får barn i vår, och det kan vara lite underhållande att se hur de reagerar när jag säger att “ja, i Danmark kan vi ju inte köpa svensk välling.”. De blir smått bestörta. De har inte ens fått barn ännu, och planerar redan hur de ska få importerat denna vara. Intressant makt den där vällingen verkar ha!

  • Mycket viktig information som aldrig kommer fram i det kommersiella bruset på BVC där det delas ut färdigtryckt “information” från barnmatsfabrikanter om vad barn borde äta.
    Enligt Dr Lars Gelander som är överläkare i Barnmedicin på Angereds närsjukhus och mycket erfaren, är välling på natten till barn över åtta månader ett gift. För då växer barnet enbart på hormonet insulin vilket gör att de andra viktiga tillväxthormonen som står för utveckling av hjärnan får stå tillbaka. Så frågan är kommer våra barn som matas med välling (inkluderar mina fem egna barn då jag inte hade denna kunskap eller blev informerad av annan än komersiella krafter) kommer de att gå en framtid till mötes som feta OCH dumma???

    Bra att detta debatteras!

    MVH Johanna Skolsköterska/barnmorska

  • Min son (nu 12 år) vägrade välling när han var liten.
    Oftast ville han inte ha något alls till natten, men ibland gav jag honom en yoghurt.
    Han sov gott hela natten och var alltid pigg och glad.
    Så – jag tror faktiskt inte att barn behöver välling!

  • Hej!
    Tack för en superblogg.
    Jo, det där med välling. Vår 3½ åriga tjej har varit en riktig välling tjej. Vi slutade med välling för ca 1 månad sen av den enkla anledningen att hon är så stor och att hennes mamma har börjat äta LCHF mat och har läst in sig på området. Det gick förvånadsvärd lätt att skippa den på kvällen, hon fick istället en extra måltid innan hon gick och la sig. Jo visst hon var ledsen de första dagarna men nu är det bort och resultatet? Hon sover bättre, hon vakna inte för att hon vill ha välling utan vakna hon så är det för hon har drömt något och så äter hon mycket bättre frukost.
    Jo, det är verkligen så, välling är “the ugly truth”, tyvärr väldigt inpräntat hos den äldre generationen som oftast alltid säger när barn äter dåligt “nähä, äter hon inte…nåja, hon får ju välling sen”. Tack och lov är vi ur “välling-träsket”. Hälsningar Anja

  • Jag har ännu inte barn själv men har på senare tid inte kunnat låta bli att reflektera över vad föräldrar i vår närhet ger sina barn. I mångt och mycket kan det sammanfattas med ett enda ord – kolhydrater. För de flesta är det inte vällingen som är boven i dramat, utan färdiggröten, som ju innehåller i princip samma sak men serveras i fast form. Därtill är det smörgåsar, flingor, majskrokar, färdigförpackade fruktpuréer och yoghurtar, smörgåskex etc. och ju längre dagen går desto kinkigare blir barnen. Då kommer slutsatsen “åh, du är förstås hungrig!” och riktig mat serveras – som det sockerhöga barnet förstås inte alls är suget på och cirkusen landar i ytterligare ett smörgåsrån.
    Det är svårt att vara tyst i sådana lägen, men samtidigt så vill jag inte tala om för vänner och släktingar hur de ska ta hand om sina barn. Är jag väluppfostrad eller bara feg?

    Personligen skulle jag, om jag fick barn idag, inte ge det välling. Som jag kan se det så finns det verkligen inga fördelar med det. Jag kände till den sockerboostade innehållsförteckningen, ökningen av glutenallergiker osv. Men det jag skulle önska är en granskning av modersmjölksersättningen. Om jag nu inte kan amma, vad ger jag barnet då? Som jag har förstått det så finns det ett flertal typer av ersättningar, mer eller mindre bra/dåliga vilket gör att det inte är riktigt så enkelt som att hänvisa till “ersättning” som alternativ till välling. Vissa är sojabaserade, andra komjölksbaserade, alla med olika nackdelar. Känner du till något om detta?

    • Det finns olika ersättningar beroende på ‘känslighet/allergier’ osv… Det är nog bara att läsa sig till vilket passar bäst.

  • Jag tror att det är meningen att man ska delamma betydligt längre än de flesta svenskar gör. Helamma fram till 6 månader och sedan delamma. Fram till 1 år kan amning eller ersättning utgöra basen i kosten. Delamma kan man göra i flera år. Vi ger välling i Sverige för att många barn inte är redo att börja äta mat i stora mängder efter 6 månader. Min uppfattning är antingen mat eller amning vill man inte amma länge kan man ge ersättning.

    • Jag tror att vi ger välling från 4-6 månader för att det är enkelt för oss som vuxna. Så tror jag! Ett barn på 6 månader äter om den får mat, det är min erfarenhet iaf. 🙂

  • När jag började med LCHF här för ett tag sedan har jag läst på en massor och började även fundera på vad jag skulle ge min dotter på lite mer än ett år. Sen hon var ca ett halvår hade hon fått välling. Till en början bara på kvällen men vid åtta månader slutade hon amma och fick då även välling till frukost. Sen riktig mat och gröt där i mellan.

    Gröten hade jag slutat med sen ett bra tag tillbaka efter att jag hört om rapporten om gluten intolerans och att man misstänkte att det hängde ihop med välling och gröt. Istället gav vi riktig mat. Men vällingen var kvar eftersom att vi gav majsvälling.

    Det var inget svårt beslut att sluta med vällingen ju mer jag läste på. Nog har jag stött på en hel del motstånd, men jag står fast vid det hela. Det kommer aldrig bli mer välling. Min dotter sover bra på natten ändå och äter jättebra till frukost nu när hon får riktig mat. Visst var välling bekvämt, men jag tycker inte att det tar så mycket längre tid nu. Färdigkokta ägg i kylen är kanon om man behöver slänga ihop något fort.

  • Jag har tre barn som är 7 år 5 1/2 år och 3 år ingen av dem har ätit välling, De har istället fått mat , och det fungerade alldeles utmärkt måste lite stolt säga att ingen av dem är petiga i maten utan prövar allt man ställer fram :). Barn behöver inte välling, det finns knappt ens i andra länder det är ett påfund hos oss i norden.

    • Håller helt med dig! 🙂

  • Utan att lägga mig i diskussionen kring kolhydrater så tycker jag att man inte ska vara så snabb att dömma.

    Långt ifrån all välling innehåller maltodextrin.

    Utomlands så ges mycket mjölkersättning mycket längre tid (i nappflaska) och gröt istället för välling. De jag känner som har haft vällingvägrande barn (alltså inget aktivt val ifrån föräldrarna) så har det varit en kamp med dåligt sovande barn och gröt mål istället för välling.

    Budskapet man ger med vällingen är detsamma som med övrig mat om den ges i tid och otid. Man ger väl inte barnen välling för att de är ledsna?! De flesta ger välling som förstärkningsmål tidigt på morgonen och på kvällen för att barnet inte ska behöva vara hungrig på natten inte för att trösta barnen.

    Men jag håller definitivt med om att näringsrik och mättande mat är bra.

    • Många ger barn välling för att de är ledsna! Många ger välling för att det är enkelt, tex morgonmål. Det berättar mängder av våra föräldrar på förskolan genom åren (20 år i branschen) och föräldrar erkänner detta. Det är stort. Och det är verkligeheten.
      Jag tror att det blir en enkel utväg… tyvärr…

  • Jag tycker det är oerhört viktigt att lyfta fram att WHO:s rekommendation är att helamma till 6 månader och därefter DELAMMA tills barnet är minst två år (svenska rekommendationen är delamning till minst ett år)! Läs mer om bröstmjölkens näringsinnehåll här http://sagogrynet.wordpress.com/2011/09/13/om-brostmjolkens-fetthalt/. Sen tror jag många blir “skrämda” av BVC till vällingen och gröten för “bröstmjölken inte innehåller tillräckligt med järn”. Länken till Sagogrynets inlägg ovan tar död på den myten.
    Min dotter äter mat och delammar. Industriproducerad välling och gröt har aldrig kommit över tröskeln till vårt hus. Tyvärr fick hon barnmatsburkar under en kort period, eftersom jag sjäv var osäker på vad jag kunde ge henne (och BVC rekommenderade dem). Eftersom jag tyckte att de hade väldigt lågt fettinnehåll blandade jag alltid ner en rejäl smörklick i maten. Nåja, dottern ratade ganska snart den maten så då var ju valet enkelt.
    Tyvärr är kunskapen om amning, bröstmjölkens innehåll och bra mat till barn väldigt dålig hos BVC :(. Så jag förstår om den här djungeln är förvirrande. Min erfarenhet är att om barnet är sjukt och inte vill äta mat, så ammar det och det har varit oerhört skönt att veta att hon fått i sig näring även om hon inte ätit något annat. Det är oxå därför riktlinjerna om amning ser ut som de gör (inte för att vara solidariska med U-länderna som det ibland felaktigt påstås).

    • Jag kanske var otydlig i det jag skrev om ammning. Självklart är det bra att amma längre än 6 månader, jag menade att iaf tom 6 månader bör man amma (om man kan). 🙂

  • Majskrokar, årets hälsoprodukt enligt MåBra. Kolla in hemsidan http://www.majskrokar.se/ 84(!!!)% kolhydrater. Inte undra på att barnen går bananas.

    En fråga till, när kan man börja ge mjölkprokukter (fil, fet yoghurt etc) till barn. Jag har en sexmånaders hemma och vill gärna ge henne det istället för frukt osv.

    • Runt 9 månader kan man börja med fil osv… 🙂

  • Jag håller med dig om att välling är risigt.

    Däremot tror jag inte att vi behöver lära barn “mat som tröst”. Vi är ju byggda för det, bröst som mat, sömnmedel, tröst, trygghet.

    Och det enklaste alternativet är ju att köra mjölkersättning, som även om den också har en lång innehållsdeklaration är betydligt mindre dålig.

    Jag ammar ff min tvååring lite, men hon vill ibland ha flaska som kvällsmys när jag är borta, eller när hon inte blir mätt. Då är det mjölkersättning eller mjölk-gräddblandning. Eller så skriker hon “Bara grädde!”

    Storebror fick ju välling, och fullkornsvälling och så ont i magen, stackarn. Om man hade vetat…

  • Hei!
    Om man absolutt må ha grøt (välling), kan man lage grøt (välling) av hirsemel.
    Men jeg vil ha kalvekjøtt fra 3 måneders alder til de små, og lage grønnsakspure til dessert uten unødvendige tilsetningsstoffer. Grønnsakene må være uten fruktose. Smaker mye bedre enn välling og er naturlig mat.

  • Jag har 2 barn, när jag fick mitt första var jag inte påläst om LCHF. Jag gav både det ena och det andra -väldigt ofta mackor som nu är den största fighten hemma, jag försöker nämligen få honom att äta ägg mm istället för mackor.
    När jag fick mitt andra barn för ca 1,5år sedan så ville inte hon ta bröstet. Resultatet var ersättning. Jag gav henne ersättningen upptill att hon var 1år. När hon blev större gav jag ersättning med kokosfett (helt naturligt, mkt fett och inte allergiframkallande). Har även gett henne varm mjölk och gräddblandning istället för välling om hon hade ätit dåligt under dagen. Idag äter hon allt bla älskar hon ägg så det är väldigt tacksamt till frukosten.
    Sambon är glutenintolerant och maltodextrin kan innehålla spår av gluten om det ej står att det är gjort av potatis el majs så vi har länge undvikit maltodextrin. Däremot visste jag inte dess funktion, innan blogginlägget, utan trodde det var mer en stärkelse.

    • Inte kul med maltodextrin! Men nu vet vi 🙂

  • Pinsamt inlägg…..och helt ovetenskapligt. Du sprider rädsla och använder argument helt tagna ur luften. Du lyfter fram en välling med Maltodextrin när det finns massor av olika vällingar utan maltodextrin.

    Du försöker bygga upp någon slags skräck och skuldbelägger föräldrar som har barn som gillar välling.

    Har du verkligen på fötterna när du går ut med detta? Har du sett några studier som påvisar att välling skulle skada barnet eller ens påverka barnets blodsocker? Gör du alltid så här och skriver enbart efter vad du själv tror eller tycker? Har du aldrig vetenskapliga bevis för vad du skriver?

    Nej usch vilket uselt inlägg och också ytterst oansvarigt. Se bara på ingressen….”Den skrämmande sanningen om välling.”

    Mycket trist att en person som har fått så mycket uppmärksamhet inte tar större ansvar över vad hon skriver.

    Själv på LCHF sedan 2005 och barn på välling sedan många år med helt normala sömnvanor och vikt.

    • Klart det finns välling utan Maltodextrin, men ändå fullt av kolhydrater!
      Pinsamt? För vem? Inte för mig! Jag är trygg i mitt tycke och åsikg, jag står för det jag säger och tycker. Bloggen handlar om mina åsikter, erfarenheter och kusnkap.
      Jag använder mig av vetenskapliga bevis och forskning när jag skriver om något som jag vill få fram via forskningen. Detta var min åsikt, om vällingen. Och fakta på innehållet syns ganska tydligt.
      Jag har jobbat inom barnomsorgen i 20 år, gått igenom tusentals barn – jag anser mig ha ganska gedigen erfarenhet och kunnande i ämnet.
      Bra att välling har funkat för er. Självklart finns det många sådanna fall där det anses fungera toppen. Då så! Stå för ditt och ta inte åt dig av inlägget. Up to you!

  • Jag publicerade för en tid sedan ett recept på hemmagjord bovetevälling på min blogg. Kanske kan vara ett alternativ för den som vill veta vad barnen sörplar i sig och ändå inte skippa vällingmyset helt?
    http://gotlandsliv.blogspot.com/2011/03/valling-utan-socker.html

    • Bra med tips! Tackar!

  • Nu vill jag reda ut en sak. Det kanske inte är meningen, men det låter som att bröstmjölken/bröstmjölksersättningen blir oviktig vid 6 månaders ålder. Så är det INTE.

    Att skriva “barn skall ha modersmjölk till 6 månaders ålder […] Men därefter skall barn få i sig mat.” ger sken av att barnet genast ska äta fast föda och enbart fast föda vid 6 månaders ålder. (Märk väl att bröstmjölk/ersättning är mat det med.)

    I själva verket bör bröstmjölk (eller bröstmjölksersättning) utgöra HUVUDDELEN av födan för barn under det första levnadsåret. Alltså bör barnet äta bröstmjölk/ersättning i minst 12 månader, varav de efter de första 6 månaderna ÄVEN börjar introduceras för och äta fast föda.

    WHO rekommenderar för övrigt delamning till två års ålder eller längre! Bröstmjölken upphör inte att vara nyttig bara för att barnet blir äldre (den blir alltså inte “blaskig” vilket tyvärr är en myt många slänger omkring sig)!

    Jag håller med om att välling är onödigt, men om du ska prata om bröstmjölk/ersättning bör du göra det på ett sätt som inte är förvirrande/vilseledande.

    • Absolut inte meningen att framgå som om ammning endast var fram till 6 månader! 🙂 Fel uttryckt av mig då!
      Skall tänka på det (ang. ej vilseledande…) Tack.

  • Vad ska man ge barnet för “mat” vid 6 månaders ålder? Är de inte extra känsliga vid den åldern? Ska bli kul att se dina tips i din nya bok. För den vänder sig väl till även dom minsta barnen?

    • Tipsen kommer i boken 😉

  • Min äldsta började med välling vid 7 månaders ålder när min mjölk sinade. Hon åt det under drygt ett år tills hon var 1,5 år – då blev hon magsjuk och förknippade den upplevelsen med välling 🙂 Min son som är 16 månader kunde inte äta välling. Vi testade med resultatet magknip. Han har istället fått gröt, mest hemmalagad havregrynsgröt gjord med röd mjölk och smör eller fullfet grekisk yoghurt.
    Båda barnen har alltid gillat mat (fast inte barnmatsburkar – det har bara gått ned i nödfall), jag har lagat egen barnmat och jag har struntat i de idiotiska råden från SLV (lättmejeriprodukter och margarin). Tyvärr hade jag inte lika stor kunskap om riktig mat när min dotter var liten som jag har nu. Det är ju tur att man blir klokare med åren 🙂

    • Man får vara glad så länge man har gjort sitt bästa, eller hur. Tur att vi blir klokare med åren, då blir det ju bara bättre! 🙂
      Mina barn fick oxå välling! 🙁

  • Det var länge sedan jag hade ett bebisbarn, men visst var det mycket välling som gällde. Å ena sidan så intogs ju välling ur nappflaska, vilket tillfredsställde ett sugbehov utöver att bli mätt. Välling ur nappflaska störde absolut inte aptiten på riktig mat, inte heller bristande nattsömn. Möjligen förlängdes sugbehovet (napp o tummen). Å andra sidan, i dagens läge, så skulle jag verkligen ompröva vällingen, till förmån för all god “grädde” som finns!

  • Bra att du tog upp ämnet! Vällingen är en helig ko i Sverige.
    Jag har fyra barn. Ingen har fått välling eftersom jag alltid har varit emot att man dricker i sig kalorier,så vida man inte är ett litet spädbarn. Så det blev gröt istället. De tre första barnen fick tyvärr köpegröt som innehållsmässigt känns lika illa som välling. De var alltid vrålhungriga varje morgon, vaknade ledsna och blev lugna först när frukosten var uppäten.
    Mitt sista barn fick istället hemgjord skrädmjölsgröt (havre),med en rejäl klick smör i, och ägg.
    Den här gången har jag kunnat njuta av en kille som har vaknat med ett kvitter och gärna legat kvar och gosat med sin kanin en stund i sängen, sedan kanske kliva upp och leka lite innan det har varit dags för frukost. Harmoni.
    Bvc var dock inte så glada över mitt “experimenterande”. De varnade för risken med järnbrist och allt möjligt. Men friskare kille får man leta efter. Nu har han hunnit bli tre och ett halvt år, går på dagis och är hur frisk som helst.

  • min bonusson på 2 år är väldigt kinkig med mat,försöker laga varierad kost och som ska tilltala hela familjen…han äter välling morgon och kväll…och när vi pratade med en barnläkare sa hon att ja men äter han välling så får han ju i sig allt han behöver även om han inte äter annan mat…man vill ju gärna tro på vad en läkare säger…vad ska man göra ?

    • Har hört det MÅNGA gånger från läkare och BVC – ‘så länge de får i sig välling så klarar dem sig bra’! (?)!!! *skakar på huvudet* – vad är det för sned inställning?
      Gå på känslan i magen, ta reda på information utifrån och testa sig fram. 🙂

  • Hittade ett recept på egen välling man kunde göra…om man nu absolut vill ge välling kan då inte detta vara ett alternativ?

    2dl vatten
    1 rågad matsked bovetemjöl
    kokosfett
    vispa ihop koka upp under omrörning
    häll i 2 dl mjölk.
    Synpunkter på det?
    Kan det va värt att prova?
    Min son 8 och en halv månad äter
    idag välling på morgonen
    sedan strax före tio äter han havregrynsgröt med smör och mjölk sen får han hemlagad mat till lunch oftast baserat på älgkött och potatis eller morot,ärtpuré har vi också gjort, alla mina puréer innehåller smör. sen får han puré även till middagen eller havregrynsgröt och sen precis innan sänggående så får han välling…men det är bara extra..mätt ska han äta sig under dagen..vilket han också gör…sedan sover han sina 12 timmar 19-07. Men jag har inte ens tänkt på vad vällingen innehåller förrän nu…jag måste ha sovit…helammade i stort sett till han va sex månader..då vart aptiten för stor och han fick bara bröstet som “dricka till maten” sen två veckor tillbaka ammar jag inte alls…han ville inte ha..bara lekte…men det här med vällingen måste jag fundera allvarligt på…jag vill ge honom något extra efter middagen(som han äter 16:30) innan han går och lägger sig (19:00) Men det känns inte bra att ge honom så mycket socker som det är i vällingen precis innan sovdags…vill gärna ha alternativ…

    • Låter ju bra med den egna vällingen, av vad jag kan se…. Varför inte hälften mjölk och hälften grädde, eller bara grädde? 🙂
      Om du testar den egna vällingen inom KORT, så maila mig jättegärna med hur det går! (Typ inom veckan som kommer – vore toppen)! TACK

  • Vår son som nu är 2 1/2 år ammade fram till 6 månader då han hellre ville äta mat och välling. Välling på kvällen innan sovning och han har aldrig vägrat eller krånglat med mat pga av det. Sen om välling har det bästa innehållet kan jag inte uttala mig om men att det skulle göra att alla barn som äter välling krånglar är att ta i tycker jag.

  • Jag helammade sex mån, och började sedan erbjuda fast föda enligt BLW (baby-led weaning). Mellan måltiderna har jag ammat fritt dag som natt. Jag ser ingen anledning till att ge välling istället för näringsrik bröstmjölk. Totalt ologiskt – och onödigt dyrt! Men många tänker ju att välling, som kan ge paltkoma, kommer att få barnen att sova längre stunder. För mig är inte det viktiga att han sover x antal timmar i sträck utan att han mår bra, utvecklas, växer och så vidare. Dessutom kan vissa bebisar få problem med magarna när de får i sig för mycket välling, och annan mat också för den delen, och faktiskt sova sämre. Vi har tagit det lugnt med allt sådant, då vi inte vill att det ska bli påfrestande för hans små tarmar.

    Han är snart 11 månader och frodas på (till största delen) bröstmjölk och så lite fast föda. Han har aldrig varit förstoppad och mår bra. Vällingprover åker i soporna direkt.

  • När vår dotter var ca 2 år så åt hon nästan bara välling. Hon kunde äta säkert 5 flaskor om dagen. Detta var inte något vi gillade på något sätt, men det enda som funkade. Hon utvecklade dessutom förkylningsastma under denna period.
    Vi hade börjat med LCHF strax innan det blev som värst och började fundera på hur vi kunde bryta den dåliga vanan. Börjde läsa på förpackningen för att se vad vi egentligen gav henne.
    Då kom vi på att vi kunde värma vanlig mjölk. Det funkade bra nästan med en gång och vi drog ner antalet flaskor till en – två om dagen. Nu är hon fyra, men vill gärna ha sin “välling” på morognen och kvällen fortfarande, men nu nekar vi inte henne längre. Detta har vi tipsat andra föräldrar om när dom vill börja dra ner på vällingen eller sluta helt.

  • Detta ämne är verkligen aktuellt! Riktigt bra att du tar upp det! Kul att kostdoktorn använder dina inlägg, har observerat det förut också! Grattis till en bra blogg.

    Jag har tvillingar, som idag är 3 år. Den ena åt välling, den andra inte. Vi visste inte bättre då! Den som åt välling vaknade flera gånger på natten, den andra inte. Den som åt välling har krånglat med maten, gör fortfarande det. Den andra äter allt, krånglar aldrig. Så jag känner igen det du beskriver om vällingbarn och mat. Förskolan meddelar dagligen hur den ena äter så bra och den andra petar i maten!

    Tack för ett riktigt bra inlägg!

  • Så stor skillnad är det inte mellan ersättning och välling. Och barn kan inte bryta ner proteiner på samma sätt som en vuxen. Jag har kört lchf men tror mer på GI-diet för barn. Att skippa gluten, frukt och tex pasta och potatis är inte att äta allsidigt. Nån gång ibland måste ju ungen få en banan. All halvfabrikat (läs välling) är skitmat. Men BVC är hjärntvättade av reklam som oftast kommer från Nestle eller Semper själva

    • Kan hålla med dig, dock tror jag att GI blir för mycket fullkorn för barn (under 10 år) att hanter. Barn kan absolut äta potatis och rotfrukter och även frukt då och då, så klart. 🙂
      Pasta dock för mig ingår inte i ‘allsidig kost’ 😉 Det är ‘bara’ mjölmat, inget nyttigt med pasta… tycker jag då.

  • Jag drack välling på kvällen tills jag var sex år och har aldrig haft några problem med vanlig mat. Vilket jag naturligtvis åt även då. Lite väl enkelriktad syn på välling måste jag säga.

    • 20 års erfarenhet inom barnomsorgen, gått igenom tusentalsbarn – tror inte det är helt enkelriktad syn faktiskt. 90% av barnen som är vällingbarn har haft strul kring måltider. Så ÄR min erfarenhet, och även mina kollegor som INTE är LCHF:are. Det är ett konstaterande vi gör om och om och om igen.
      Finns självklart fall där välling funkar utmärkt. 🙂

  • När min dotter var liten – hon fyller snart 29 – skippade jag två standardsaker: pappersblöjor första året och välling. Jag hade, och har, en liten handdriven stenkvarn som jag malde vete och råg på till färsk kvällsgröt. Till den serverade jag fet mjölk eller grädde (ungen var mager enligt BVC. Visste inte då att grädde inte göder…) och bär, oftast blåbär. Sov gjorde hon och växte upp till en stilig kvinna.

    Idag skulle jag inte ge gröten heller, men jämfört med välling måste den väl vara ett mycket bättre alternativ? Blöjorna – jo första året fungerade de någorlunda. Sen kom t-blöjan in i mitt och dotterns liv. Men det är en annan historia. Kontentan är denna: Ta reda på fakta själv och lita på dig själv som mamma/pappa.

  • Båda mina barn har ätit välling och båda två är välmående och friska. De sover hela nätterna och har gjort sedan vi började med välling!.. Jag tycker att man ska skilja på industrivälling och hemkokt välling..I hemkokt välling kan man styra innehållet och val av ingredienser. Se min blogg för tips på bra barngrötar.. Alla recepten går bra att öka på med vätska för att få välling.
    http://ekohudvard-renlyx.blogspot.com/2011/10/industrigrot-eller-hemkokt-grot.html

  • Hej, varför smyger det in sej direkta faktafel i den här typen av bloggar (LCHF). är det bara i sverige det äts välling? Det är min bestämda övertygelse att den här typen av missinformation eller avsaknaden av minimal undersökande faktakontroll gör att det är svårt att inte bli granskad i tid och otid för LCHF:are. Jag äter själv enligt LCHF men tycker det är bra med fakta.

    • Välling är väldigt svenskt. Bröstmjölkersättning finns dock överallt. Och visst finns det ‘formula’ i andra länder som är som välling. Jag upplever att just välling i sig är svenskt, att tom vuxna dricker välling…

  • Vällingen och gröten ledde till att min dotter blev förstoppad typ hela tiden. Jag försökte få hjälp men då hon inte va gluten eller laktos intolerant fanns det inget att göra mer än att ge mjukgjörande. Dessa innehåller ofta socker. Det finns för lite forskning för att man skall få hjälp och bli lyssnad på av en doktor. Idag är min dotter 5 år och äter omelett till frukost. Gissa om det blivit bättre:-)

  • Mina söner fick välling, men oftast var det potatisvälling………..men havre också. Men som du säger, skulle jag inte ge välling åt dem idag

  • Vad är din åsikt om välling?
    Välling är skräpmat för barn
    Visste du redan allt detta om välling innan inlägget här?
    Ja
    Har du fallit för vällingfällan?
    Nej. Mitt barn äter:
    modersmjölksersättning,
    burkmat kompletterad med mer kött/fisk/kyckling och smör/kokosfett
    äggröra
    pyttelite hembakt bröd (innehåller gluten) med mycket smör och ost
    fil/yoghurt
    Kan du tänka dig göra en förändring?
    Att helamma till 6 mån är beslutat av WHO för att skydda barn i utvecklingsländer mot förorenat vatten. Enligt Agnes Wold, allergiforskare, är det
    fördel ur allergiperspektiv att introducera mat tidigare, men i små, små mängder till en början. Därför får mitt barn lite gluten. Tack för ett intressant inlägg!

  • Välling finns inte bara i Sverige. I Tyskland är det en väldig vanlig bröstmjölksersättare från halvåret, precis som här.
    Barn fungerar inte på samma sätt som vuxna. Kolhydrater till natten är ett utmärkt sätt att ge energi för till en växande hjärna. Proteiner gör barn stora, kolhydrater smarta. Enkelt formulerat.
    Att socker ger hyperaktivitet är en myt som överbevisats genom dubbelblindstudier. Föräldrarna tror att barnen är mer hyper när föräldrarna tror att barnen fått socker. Placebo fungerar lika bra.
    Jag ger inte mitt barn (11 månader) välling eftersom jag anser det vara en onödig produkt. Jag har fet (uppåt 30% fett i bröstmjölk när barnet är runt året) och näringsrik mjölk i brösten åt honom som är mycket bättre sammansatt än välling. Och ungefär lika mycket kolhydrater.

    • Kolhydrater för en växande hjärna? Hoppas att du skojjar…. Hjärnan behöver glukos vilket levern tillverkar helt själv även på minimal mängd kolhydrater. Här växer ingen på kolhydrater förutom på bredden.
      Kolhydrater är ICKE essentiella. Protein och fett är det. Detta betyder att vi överlever inte utan protein o fett men det gör vi utan kolhydrater. Ganska enkelt.

  • Carina: WHOs rekommendationer gäller även i I-länder. Det handlar inte om förorenat vatten.

  • Jag såg det för en sådär tre – fyra veckor sedan av rent intresse OCH blev rejält chockad av all skit som det var i.

    • Eller hur!? 🙂

  • Mitt barn åt inte välling däremot gröt efter 6 mån. Han är precis som så många andra barn petig med vad som ligger på tallriken men det beror naturligtvis vad det är som serveras! Barn har väl också en egen smak precis som vuxna och fördrar visst framför annat! vad är det för trams om välling och framtida matpreferenser? Håller dock helt med om att man inte behöver erbjuda barnen vällingflaskan så fort det gnälls lite grand men barn som inte äter välling gnäller också!/ mvh Christine

  • Nå har jeg lest gjennom alle komentarene,og jeg blir helt svett. For meg virker det som om mange skylder barnets beteende på kosten. I mange fall er det en bidragene faktor, men for gud skyld, glem ikke at barn faktisk er unike og ulike. Noen kan ha hur lungna barn som helst mens andre får lite mer skrikiga barn…..och dom æter det samma.
    Jeg er enig i at den mat man gir sine barn bør være mat du selv ville spist. Laget fra grunden. Jeg er også av oppfattning av at velling og grøt er i overflød, men man måste också hitta något som fungerar i familjen och i vardagen.

    Til forfattaren: lite mer nyanserat och ødmjukt kan du kanskje bli når du poster innlægg som du ikke har noen vitenskapelig belegg for å skrive om. Ofte når budskapet lenger når man fremfører det hakket mer vitenskapelig.

    • Therese, jag anser att erfarenhet är ganska viktig. 20 år inom barnomsorgen (barnehage) och flera tusen barn som har gått igenom min barnehage dörr! Erfarenheten är stor, och resultatet är som jag skrev i bloggen. Självklart med undantag!

  • Jag själv är född -66 och uppväxt på välling (som introducerades 1962 i Sverige).
    Jag ammades endast några veckor. Jag har som barn varit kinkig med mat och varit en sockergris ända upp i vuxen ålder tills jag började äta LCHF.
    Jag TROR att vällingen har bidragit till att göra mig till en gottegris och kanske också bidragit till att göra det Svenska folket till de mest lösgodisätande som finns i Europa?

    Något jag finner intressant är att bebisar har en inbyggd järndepå när de föds då järn har mycket svårt att gå över i modermjölken.
    Denna “depå” räcker tydligen i ganska precis 6 månader.
    Hur har då naturen tänkt lösa järntillförseln efter dessa 6 mån? Jo, det är naturligtvis tänkt att bebisen skall kunna börja få smakportioner i någon form av den mat som vuxna äter!
    Många mammor har också svårt att tillgodose barnets hunger enbart med amning efter halvåret och därför kan det då vara naturligt att börja med mosad vuxenmat eller tillskott i form av mjölkersättning eller välling för de som önskar.
    Själv har jag och min sambo föredragit mjölkersättning som “stöttning” helt enkelt därför att denna produkt ligger närmare modersmjölken än vad den spannmålsbaserade vällingen gör.
    Vuxenvärldens problem med glutenintolerans, tarmbesvär (chrons syndrom, ulcerös kolit och IBS) samt alla allergier talar inte heller för att ge flytande spannmål till våra små bebisar.

    • Mycket intressant! Tack för inlägget! Det där med järn vissta jag inte!

  • Min dotter gillade inte välling. Och hon började äta mat väldigt tidigt kanske lite för tidigt. Men hon är idag en väldigt matglad tjej och har aldrig haft några problem med att hon inte äter. Älskar den mesta maten. Jag visste inte då att välling var så dåligt men är glad över att hon “valde” bort det själv! spec med facit i handen!!!

    Får man låna denna text och tips om på fb?

    • Självklart får du låna texten, uppskattar om du länkar till mig här då 🙂

  • PS. Jag glömde att berätta något jag tycker nästan är lite läbbigt.
    Vår dotter är 16 månader. Hon ammades i ca 6 månader tills ena bröstet började krångla och fick sedan hemlagad barnmat(LCHF) och mjölkersättning innan läggdags.
    Hon är harmonisk och aldrig hungrig på morgonen precis som Viktoria beskriver sin son.
    Och hon har ALDRIG varit sjuk!
    Hon har endast haft lätt feber tre nätter vid spridda tillfällen i samband med tanderuption.
    Hon klarade inskolningen på dagis i augusti utan att nysa trots att det var genomförkylt och magsjuka där.
    Vi töras knappt berätta detta för omgivningen då det känns lite “onormalt” men jag är ju förstås säker på att det bottnar i kosten.

  • Angående välling till barn. Med tanke på maltodextrin i vällingen så är det inte konstigt att våra barn ofta har sömnproblem…, försök själv att sova med den sockerkicken i kroppen. Barnen blir uttråkade av att ligga kvar o vända o vrida sig o gnäller osv. Vi misstolkar signalerna o tror att barnet fortfarande är hungrig. Mer välling, mer gnäll o sen undrar vi om inte barnen har kolik osv…, i all evighet! Utan välling kanske vi inte hade haft varken kolik eller glutenintoleranser! Vem vet? Min son som är 14 år nu, vägrade välling när han var liten. Han fick gröt gjord av finmalda havregryn, så lös att ingen mjölk behövdes i början. Jag ammade honom tills han var nästan 2 år! Flickan som är 4 år gav jag ingen välling heller och det har fungerat bra utan! Välling är nog ett nordiskt påhitt.

  • På TV 4 Fakta nu, är det en dokumentär om bland annat överviktiga och sockerberoende barn (Bortskämd till döds?)….. 🙁

  • Heja Monique – bra skrivet! Ok, du har inte vetenskapliga referenser just i inlägget, men det här är ju inget Monique själv har hittat på kan jag ju upplysa arga personer om. Det är ju inte så att vi har blivit friskare de senaste 40 åren.

  • Anna Hallén som också är kostrådgivare har ett väldigt intressant inlägg här http://www.annahallen.se/dialoge-om-valling i dialog med en dietist från Nestlé!

  • Jag har en son som vägrade välling, sov dåligt på nätterna och var fipplig i maten. Dottern åt välling, sov gott om natten även som 3 månaders baby och har ätit det mesta. Jag har väldigt svårt att se vällingen som ett problem……

  • Jag tycker att din erfarenhet inom barnomsorgen säger ganska mycket. Tänker på alla som vill ha studier på det du säger. Många års erfarenhet för mig är väldigt intressant.
    Min fru jobbar inom barnomsorgen och säger exact samma som dig: Vällingbarn (för det mesta) är barn som krånglar med maten och äter dåligt!
    Riktigt bra inlägg!

  • Den nevnte vellinga er heldigvis ikke den verste da den inneholder havre som i utgangspunktet er glutenfritt samt har høyere biotilgjengelighet pga mye vannløselig fiber, men hvorfor de må ha med solsikkeolje er utenfor min fatteevne. Hvor er EPA og DHA som er dokumentert viktig for små barn i vekst? Hvorfor maltodektrin? Hvorfor så høyt karboinnhold nå morsmelk har følgende energibalanse: 52,5% fett 7,5% protein 40,5% karbo. Vellinga har: 48,5% karbo, 40,5% fett og 11% protein. Om de hadde latt være å tilsette maltodextrin hadde den kanskje vært i balanse energimessig. Men så kommer dette med dårlige fettkilder fra raffinerte planteoljer og fravær av viktige omega 3 fettsyrer i tillegg.

  • Jag ska erkänna att jag inte så noga har synat näringsinnehållet på förpackningen till mitt barns vällingpaket. Har nog dock tänkt att den inte ha socker tillsatt men har då inte haft koll på maltodextrin! Vi har kört hemlagad mat enbart i övrigt, men välling har mitt barn inte velat ha förrens hon va ca 13 månader och jag helt slutade amma. Sen dess har hon fått en flaska att sova på. Hon har dock snurrat mycket i sängen då och då och tagit upp till 1 h för att somna ibland. När jag läste ditt blogginlägg igår bestämde jag mig att det fick vara slut på köpevälling och provade att ge henne hemgjord välling på gammaldags mjölk, havremjöl och en klick smör. Namnam sa hon med flaskan i munnen, så då var det klart! Inget mer köpe!

  • Mina två pojkar har aldrig fått välling. Själv kan jag inte tänka mig gå sova på proppfull mage. Skulle få mardrömmar ! Fram till ungefär 18 månader får de en liten mängd mjölkersättning/ammas för att varva ner med lite lätt och varmt i kroppen… På BVC meddelade doktorn ; “Men han blir HUNGRIG!”. Jaha, men varför går han då upp i vikt som normalt och sover hela natten ?
    Trams.
    Välling finns inte i min matkultur (ej svensk) så jag har helt enkelt inte behovet. Tror inte på det heller så jag har inte kunnat “ta till mig” det 😉

  • Bra inlägg Monique! Mina tankar går till mina barnbarn vars föräldrar inte delar sin morfars åsikter. Det är massor av kolhydrater och mycket lite fett i det hushållet. Det känns som om historien upprepar sig för vi gjorde aningslöst precis likadant mot våra barn. Vi var inte friska kan jag meddela. Nu är jag kärnfrisk sedan flera år tillbaka med LCHF-kosten efter åratal av sjukdomar. Bl.a. diabetes, kronisk värk, hjärtbesvär osv.
    Min dotter tycker att jag förvägrar henne och hennes familj det goda i livet om de minskar ner på kolhydraterna. Hon ser inget som helst samband mellan kosthållning och ständiga förkylningar m.m. All hjälp i denna fråga tas emot med tacksamhet!

  • Til Monique: Tycker det er bra at du lyfter fram detta, men enda viktigere er at du faktisk også tar opp alternativ. Istede for å rakke ned på alt dårlig, legg heller forkus på å motivere alla til å velge de bra tingene istede.For mammor og pappor som ikke er så innsatt i dette så står de litt på bar bakke om de ikke har noen alternativ til barnen.
    Om ni lurar inn lite pumpakærnor i maten til eran barn, aven dom små så får de ganska godt om jærn.

  • Jag tycker att välling kan vara ett bra komplement till annan mat. Jag visste absolut att viss välling har ett innehåll som är beskrivet här. Men det finns annan välling också. Det som är bra med färdig välling är att den oftast innehåller tillsatta vitaminer och mineraler samt extra järn vilket är viktigt för det lilla barnet. Problemet som jag ser det är att man inte bryr sig om att läsa innehållsförteckningen på det man väljer att mata sina barn med. Då gäller det all barnmat eller annat halvfabrikat som väljs för att underlätta vardagen hemma. Själv har jag använt väldigt lite färdig barnmat eftersom vi är vegetarianer och utbudet och näringsinnehållet i vegetarisk barnmat är rätt dåligt. Vår dotter har dessutom hela tiden föredragit att äta samma sak som vi (så klart). Hon får välling på kvällen som en kvällsrutin och för att få i sig något innan hon somnar. Jag tycker även att det har varit bra med den extra vätskan eftersom hon ibland har druckit lite dåligt. När jag ammade vaknade hon en del på natten och ville amma men det gick över när vi slutade med amning (vid ca 11 månader). Nu är hon 17 månader, hon sover bra på natten och har aldrig vaknat för att hon vill ha välling. Vi har aldrig använt välling som tröst eller som ersättning för annan mat och jag tror att det kommer att fasas ut på samma sätt som amningen, med åldern.
    Hillevi

  • Japp det är din erfarenhet att 6 månaders äter om de får mat. Min erfarenhet är att alla inte gör det oavsett hur mycket vi försökte ville hon inte äta större mängder mat fören runt 1 1/2 år. Det finns lite olika sätt att lösa det på jag tycker inte att välling är det smartaste eftersom jag har svårt att tro att näringsberikad pulvermat skulle vara det allra bästa (min dotter gillade dessutom inte den lösningen heller ). Men jag tycker inte man ska skuldbelägga föräldrar som har barn som inte äter. Det kan vara en läggningsfråga en del lär sig matintresset tidigt andra senare. Ingen ifrågasätter att en del barn lär sig gå tidigare än andra, men det är fritt fram att kalla föräldrar med barn som äter dåligt för slappa och lata föräldrar :/. Därav tror jag att du får en del starka reaktioner har man barn som äter dåligt finns det väldigt många som vill skuldbelägga en för det och alla utgår från sina erfarenheter. Min tro grundar sig på WHO amningsrekommendationer som också har nämnts tidigare.

    Jag tror att välling finns för att det är den lösning som barnmatsindustrin och BVC tillhandahåller när man har ett barn som inte vill äta stora portioner tidigt. Många går på det. Barn som är sena med mat finns både hos välling barn och barn som ammar länge. Även om jag tror att välling är det sämre alternativet så är det inte alls säkert att de barn som äter välling skulle äta mat om de inte fick välling.

  • Bebisens medfödda järndepå börjar avta mellan sex och tolv månaders ålder, den tar inte plötsligt slut vid sexmånadersdagen. Järnet i bröstmjölk tas upp mycket väl av kroppen.
    http://amningsbloggen.blogspot.com/2010/02/jarn-ett-hjarnspoke.html

  • Jag fick min dotter när jag precis slutat studera. Min föräldrarpenning var då 60kr/dag före skatt och hennes pappa hade en väldigt låg lön på den tiden. För att helt enkelt klara oss behövde jag skaffa arbete och min man istället vara hemma med vår dotter. Han fick ju “riktig” ersättning från försäkringskassan.

    Amningen fungerade perfekt men när hon var 4,5 började jag arbeta. Jag fortsatte amma under kvällar/nätter till ca 8 månader men i stort sett var det välling och smakportioner som gällde.

    När hon var ca 2,5 år fick hon prickar på kroppen, som inte ville försvinna. Det visade sig vara psoriasis. Hon har sedan dess dragits med denna eländiga sjukdom. Jag har funderat många gånger om inte denna tidiga introduktion av kolhydrater var orsaken till att sjukdomen bröt ut i sådan tidig ålder.

    Skulle jag få barn idag, skulle jag vara hemma så länge som möjligt och självklart amma.

    • Ja, antingen amma eller ge ERSÄTTNING. Man behöver ju inte ge välling bara för att man inte ammar…

  • Min son på 1 ½ år älskar mat! Han rusar till köket när jag frågar “ska vi äta?”. Han har ätit mycket och med god aptit sedan han var 4 månader. Och han älskar välling! Han sover mer än tolv timmar per natt och det har han gjort ända sedan han var 2 månader. Tänk att välling inte skadade min älskling!

    • Jag säger inte att ALLA välling barn ‘krånglar’ med mat, men av dem barnen SOM krånglar så är det nästan alltid bara vällingbarn. 🙂 Bra att det funkar också! 🙂

  • Ja usch ja, jag säger som du, om jag vetat då vad jag vet idag, så hade mina barns matintag förmodligen sett helt annorlunda ut. Tänk vad mycket välling och gröt, jag proppat i dem, helt i god tro. Bra att du skriver om detta och upplyser, även om det säkert av många mottas väldigt negativt ….. Tack!

  • Hej!
    Jag ger mina barn en välling gjord på ca 50 ml mjölk, 2 tesk vällingpulver, 2 st mixade ägg och en rejäl skvätt grädde. Det blir ca 250 ml som de sedan sover gott på:)
    Vet ej om så mycket ägg kan vara farligt för små magar. Eller om det är dummt att äggen blir råa eftersom jag värmer endast till dricktemperatu i mickron.
    Att jag har i 2 tesk vällingpulver och värmer i mickron är endast av bekvämlighets skäl, tyvärr!
    Kan det vara dumt att ge ett barn på 18 månader 2-4 ägg om dagen? Blir oftast både morgon och kväll på veckorna.
    Jag tycker det känns bra iaf. När de äter dåligt ibland så vet jag att de får i sig bra råvaror genom vällingen!
    Köper ägg av en kompis som har frigående höns eller kravmärkta på affärn. Så Omega 3 halten borde vara bra! Kravmärkt grädde och mjölk med! Men välling har jag inte hittat kravmärkt tyvärr! Konstigt att det inte finns! Plasten i vällingförpackningen är av den sort Naturskyddsföreningen varanar för att man skall undvika! Så jag måste nog försöka fasa ur pulvret!
    /Johanna

  • Välling är det ultimata offret av våra barn på livsmedelsindustrins och myndigheternas altare. Jag vet att det nu bara är en tidsfråga innan vi anpassar barnmaten till den nya kunskap som vi alla uppdagar i nutiden. Det känns förtröstansfullt. Men jag måste delge er gårdagskvällens djupa insikt i vår tillvaro som jag fick genom en länk hos Kostdoktorns tråd i samma ämne. Det var föräldrapoden som i en intervjuv med en immunolog. Jag har glömt namnet men länken finns på inlägg #172 i kommentarfältet hos Kostdoktorn. Där säger Wolf, tror jag hon heter, som är immunolog att: -barnet får inte skyddas från livets bakterieflora genom 100% amning. Det är livsnödvändigt att vi stoppar i barnen små mängder av den bakterieflora de ska leva med resten av livet. Att vänta med introduktion av bakterier i 6 månader är en katastrof för spädbarnets immunförsvar eftersom. Toleransen mot livets ämnen måste byggas upp före 6 månaders ålder. Sedan är det försent. Därför den galopperande allergiepidimin i Sverige. Som är det enda land i världen som i okunskap förbjuder livsnödvändig bakterieträning för spädbarn.

  • hej min 10 åriga dotter hade jätte problem med att sova det första 1 1/2 året ca 30 min per dygn. å välling var som en drog för henne det förstår jag nu hon har alltid varit hypper aktiv och fick inget godis från oss men då hon började sitta i vagnen så kunde jag hitta godis i vagnen MASSOR å socker har alltid varit det stora samtals ämnen för henne ÅÅ hade jag vettat detta hade jag aldrig gett väling (kunde inte amma ) Å skulle sattsat på nåt bättre, fruktansvärt at se vad dem kastar i saker till oskyldiga barn och ledsna föräldrar som inte kan amma. Uch säger jag har inte folk idag nåt…samvete???

  • Hej!
    Jag har gett välling till mina två äldre barn när dom var små.Men nu är jag mycket mera påläst vad det gäller tillsatser och sådant. Så jag köpte aldrig den vanliga vällingen till min yngsta. Jag försökte variera mig med olika typer av nyttigheter. Allt från egen nyponsoppa (av nyponpulver) gyllenmust med extra fett och rå välling gjord på mixat bovete. Det blir ju en del kolhydrater ändå men han drack inte välling mer än högst två gånger om dagen och då inte ur dom GIGANTISKA flaskorna som finns idag. Jag har kompisar som ger sina små barn välling upp till 5flaskor om dagen..och har det som en sängfösare på kvällen, somnar dom inte efter en jättestor flaska 260ml tror jag att det är så får dom en till. Vadå somna av mat koma(socker koma).

    Tack för att du vågar att a upp detta svåra ämne, det vågar inte jag 😉

    Hoppas fler tar till sig detta !!

    Mvh Hanna

  • ntressant att hitta vällingskeptiker. Jag har alltid undrat varför det är så självklart att vi ska ge våra bebisar välling och gröt varje dag. Det är ju, som ni säger, inte särskilt näringsrikt. Istället för att ge barnen riktig mat rekommenderar BVC att vi ger dem näringsberikad gröt… För vanlig gröt duger tydligen inte. Och snabbgröten innehåller maltodextrin och jättemycket skummjölkspulver (om nu järnet är så viktigt ska man ju inte ha mjölk i!). Jag frågar mig varför. Ska prata med dem om det på 6-månaderskontrollen!

  • Min tjej på 10 månader vill verkligen ha ett rejält mål till natten. Om vi skulle ge ersättning skulle vi få hälla i henne flera flaskor, för det mättar inte lika bra.

    Vi ska snart vänja om henne till ett större kvällsmål och sen en mindre flaska ersättning vid sängkanten, men just nu behöver hon verkligen få den där mysstunden med oss och flaskan. För under dagen har hon inte alls tid till det!

    Sen får hon också ett grötmellanmål under dagen utöver sina (rejält tilltagna) två hemlagade mål. Hon är väldigt matglad! Men jag tycker det blir skönt när hon passerar 1-årsstrecket så man kan börja ge mer mjölkprodukter i stället… Jag skulle ju hellre ge henne det…

  • Det är väldigt märkligt att naturen ger våra barn en fullgod kost via amningen, rätt balanserad… när vi ( människan) av olika skäl måste sluta amma så skall en kost med raka motsatsen snabbt introduceras….Barnfetma är väldigt vanligt nu för tiden….det var endast , tror jag, kvinnor med sockersjuka som fick stora feta ungar…..

  • Hej, vi har aldrig gett vår dotter välling. Jag har aldrig känt att det funnits behov av det. Hon är 13 månader och jag helammade henne till hon var 8 månader. Under tiden fick hon lite smakportioner och under sommaren bytte vi ut ett mål i taget. Hennes dagliga meny just nu ser ut som följer:
    ca 07:00 i sängen (mamma är lite bekväm av sig): en liten “tutt-slurk”. Jag ammar fortfarande på morgonen men ska sluta i dagarna.
    frukost/kvällsmat: gröt gjord på skrädmjöl eller grahamsmjöl, rapsolja eller en klick smör, gammaldags “fet” mjölk ibland med en skvätt grädde i.
    lunch/middag: äter allt som mamma lagar med god aptit. Här använder jag enbart ekologiska varor och fullfeta produkter, men inget salt. Jag lagar uteslutande allt från grunden.
    mellis: smörgås på rågsurdeg med ost o smör, avocado, ugnspannkaka, avrunnen fil med frukt el bär, frukt, kokt ägg, äggröra,
    Hon har aldrig ätit färdig barnmat. Visst har det tagit tid och varit lite extra “meckigt” men jag tycker att det är värt all möda. Nu när jag tar bort slurken i sängen på morgonen så går vi bara upp istället och tar frukost lite tidigare.
    K har alltid sovit bra. Ända tills hon började rulla runt så låg hon antingen i vår säng eller i sin spjälis som satt fast i vår säng, öppen åt mitt håll. På natten kunde jag bara dra henne intill mig och amma liggande; hur bekvämt som helst! När hon började äta gröt på kvällen så vaknade hon någon gång tidigt på morgonen, men då började jag med lite mer fett och sedan sov hon så gott så. Hon äter alltså sin gröt mellan 18-18:30 och somnar runt 19:00 (mätt o belåten) och sover till 07:00 nästa dag.

  • Jag tycker detta är fruktansvärt! Har själv börjat med LCHF då jag alltid fått sådana otroliga sockerdippar där jag känner “ge mig något att äta-NU!!” Har även efter att jag blivit mamma börjat reflektera över vad andra föräldrar faktiskt ger sina barn. Välling, gröt, fruktpuréer, fruktsmoothies, kex, rån, majskrokar……..socker socker socker. Mina son har fått gröt, och han har även fått smakportioner i form av potatispuré, morotspuré osv. Men efter att ha läst mer och mer vill jag inte ge honom det längre. Men vad ska jag ge istället? Är helt blank så får motvilligt fortsätta med detta tills jag hittar bättre alternativ. Han har helammats i sex månader nu, men tänkte sluta med det nu och han behöver ju mat! Gröten ska jag definitivt sluta med då han knappt vill äta vanlig mat, men gröten slänger han i sig på 2 röda. Vore VÄLDIGT tacksam för tips och råd. Hos BVC får man inte mycket stöd “alla barn tycker om gröt och välling- konstigt va?” NÄ det är inte konstigt! Och de böcker jag har om mat står det “blanda i det och det så får du fram den söta smaken”. Jag vill inte lära mitt barn att äta sött! Jag vill inte behöva locka med det, han ska äta all mat och njuta av olika smaker, färger och kombinationer. TIPS TACK till en mamma som sliter sitt hår i brist på hjälp.

  • Är själv ganska ny i LCHF och har 2 barn, 1,5 och 3 år.
    När jag förstod vad mjöl/spannmål, välling hur det påverkar kroppen så vart det slut på vällingdrickandet.
    I början ersatte jag vällingen med en blandning utav grädde och gammaldags mjölk.
    Och nu har vi slutat helt med flaska på kvällen.
    Barnen får ägg el extra portion mat.
    Funkar jättebra.

  • Hade ingen aning om detta, men ju mer jag läser desto mer känner jag igen situationer med mina barn. Mina tjejer har båda varit, (den minsta är fortfarande) rejäla vällingslukare, och jag har faktiskt trott att det var bra, att dom fick i sej mineraler och vitaminer och allt vad står på paketen. Min minsta dotter åt nästan alltid 3 kvälls/ nattmål per natt enda fram till hon var ca 1,5 år, nu förstår jag ju varför. Det har lugnat sej nu men hon får en flaska vid läggning(den kommer kastas år skogen efter denna läsning dock) Det rä otäckt att jag inte vet/ fattat vad jag stoppat i mina barn, jag ska iaf tänka mej för både en och två gånger vad jag ger dom hädanefter. Tusen tack för upplysningen! Mvh Tessan

    • Till Theres:
      Håller inte med dig!
      Att barnen behöver bli sjuka för att utveckla sitt immunförsvar är en myt.
      Att de INTE blir sjuka är ett tecken på att de redan utvecklat ett bra försvar.

      • Majoren:
        Det der med sjuka barn er inget at ropa hura over. Det er viktigt for barn at de bygger opp sitt immunforsvar, just genom at vara sjuka. Jag er sjuuuukt strikt med kostet her hjemme, her er det INTE mycket som får komma over dørrterskelen, och ja, våra barn er i allement mycket piggare och friskare enn andra, men sjuka blir dom och det er jag glad for. Kjenner barn som vræker i sig skit och som er hur friska som helst. Det finns ingen magi, heller ingen fasit på barn
        Hillevi

  • Min dotter fick prova välling en gång, hon vägrade och jag pustade ut, för jag kände faktiskt redan från början, vad f*n ska det vara bra för?! Anledning till att jag ens provade en gång var för att alla sa att det var synd om henne som inte fick välling (huh??!). så från att hon var ca 6månader har hon till frukost & kvällsmat ätit mackor, gröt, + ammat lite (till 1år). Hon har somnat utan problem, och sovit hela natten, och vaknar på gott humör efter 12timmars sömn och vräker i sig frukost! Idag är hon 2år och äter gärna en hel lingongrova + pålägg, 1ägg och dricker både mjöl och vatten. Och på kvällen kan vi dessutom borsta tänderna noggrant och inte oroa oss för att tänderna ska ta skada!

    Så nej, här har det funkat kanon utan välling, och barnet i min mage ska nog inte ens få smaka på välling tror jag. Dvs, om amningen funkar fint + att han kan tugga & svälja lika duktigt som storasyster kunde/kan 🙂

  • Bara i Sverige? Nej, verkligen inte! Du visar upp wikipedia och redan där stod att läsa “Historiskt har välling varit ett vanligt förekommande livsmedel. Majsvälling var tidigare en viktig del av dieten i Centralamerika och är det även idag i delar av södra Afrika.”. Flera gånger om dagen ser man reklam för hur man räddar livet på barn i u-länder med just välling.

    Förr gjorde man egen välling av mjölk, men nu är fabriksvälling så mycket nyttigare än vad man skulle kunna göra hemma. Maltodextrin förstår jag att ni har kritik emot, men välj då en utan.

    //25 årig far (som älskar sempervälling) till tre barn (som slutat med den)

  • Har nu sett att både nestle och semper gjort om sina modersmjölkersättningar. Nu är Maltdeoxtrin den främsta ingrediensen i vad som förut var NAN2, som idag heter NAN2 “tillskottsersättning” inte modermjölksersättning…det är så jävla dåligt!

  • Jag gav ingen välling av princip. Men jag är inte svensk och inte uppväxt med välling kulturen.. Barnen ammades helt till 6 månader och därefter långsamt introducerades riktig mat. Mina barn fick för övrigt aldrig nappflaska heller. Och bara vatten (eller senare vid frukost mjölk). Efter avslutad nattamning ingen nattmat, om töstig så vatten. Det fungerade alldeles utmärkt och sovit bra. Bara att rekommendera.

  • började ge välling till min dotter när hon var 7 mån. Hon älskar det. dricker välling på morgoen och kvällen, däremellan äter hon gröt och vanlig mat. Det var skönt att börja med vällingen efterosm hon inte blev mätt på amningen. Hon har alltid älskat vällingen, sover som en stock om nätterna. Hon har än så länge inte varit jätteglad i vanlig mat men det kommer så sakteliga, det gäller bara att hitta rätt. Ser inget problem emd att ge välling. Är själv uppfödd på det sedan 3 mån ålder (80talet) och har inga som helst problem med magen, diagnoser eller nått annat. Även mina tänder är prima, ett hål på 30 år. Men självklart behöver de inte välling, det finns annat att ge. Tänker inte ge välling hela hennes uppväxt men just nu är det väldigt bra

  • Ser att det är ett gammalt inlägg men skriver ändå några rader. Vi har en 1 åring tjej som fortfarande ammas. Vi är väldigt hälso intresserade och min man äter åt LCHF hållet. Jag inspireras men äter väl lite mer åt GI hållet som passar mig bra. Bra fett har jag aldrib varit rädd för. Min man skrattar lite när han konstaterar att jag ju brukat lägga en smör klick på ägget. Långt innan “LCHF-tiden”. Men ett litet barn ställs jag inför mycket nya beslut. Men vår tjej visar vägen ganska tydligt själv. Ammas på kvällen när hon ska sova fortfarande (finns ju många åsikter om detta men funkar fin, fint för oss) Hon får gröt på kvällen eller vanlig mat som vi äter. Blir det gröt väljer vi ekologsik hirs, dinkel, quinoa eller havre. Smör klick i och ibland lite fil eller yoghurt också. Puré har inte varit hennes grej. Hon helammades till 6 mån och fick sen börja smaka. När jag släppte alla försök på pure och mosat och började ge henne plockmat blev allt enklare. Det tar längre tid för henne att få i sig sin mat men det får vi ta. Kladd blir det också! Men det går ju att välja vad man serverar. Avocado, keso, ägg, kycklingbitar, mjukkokta rotsaker…gärna i smör och lite curry. Det finns mycket att hitta på. Välling vill vi inte ge. Blir uppmuntrad av många till välling för att sluta med amning på kvällen. Men fattar inte varför vi ska hälla i henne det. Bra att du lyfter frågan med välling och innehållet. Be Happy!

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »