Semper förvirrar och upprör – “hälsosam” barnmat???

2017-10-02 7:28     Kommentera    Kategori: Barn

Jag ser att Semper uppmuntrar föräldrar till att laga egen barnmat – så fint tycker jag…. MEN när jag fördjupar mig i deras ‘fina’ tips och förslag så känner jag mig ganska irriterad och förbannad. Det börjar fint, typ så här:

Semper: “Vill du laga egen barnmat? Det är klart du ska! Det är viktigt att poängtera att det är helt okej att köpa färdig mat också, det finns nämligen inga konstigheter i barnmat – lagen är på ditt barns sida”.

De har förslag och recept på barnmat, so far, väldigt bra. Sen kommer vi till mellanmål, och deras mellanmålstips. Här pressar de in en massa kolhydratsrika (sockerrika) produkter, inte minst hur  man ska använda sig av deras egen produkter i den egna matlagningen.

Några förslag från Semper:

Semper: “Gör egen glass till barnen av Sempers klämpåsar med smoothie eller frukt! Fungerar självklart också med Sempers fruktpuréer och andra typer av mellanmålsprodukter Perfekt på sommaren som mellis eller som efterrätt, lika nyttigt som gott!”.

I klämmisar är det ungefär 10 gram socker/100 gram, samma som i coca cola… För mig känns inte det så hälsosamt eller nyttigt!

Eller denna:

Semper: “Mixa 1 msk vällingpulver med 100 g Semper Mango & banan. Späd med kallt vatten till lagom konsistens och servera!”

I denna mangoblandning är det inte mindre än 16 gram kolhydrater, alltså 16 gram!!!! Rena godiset!

Vad säges om “Bärsmoothie med välling”?

Semper: “Blanda din välling med varmt vatten på samma sätt som du brukar. Låt svalna. Mixa hallon och blåbär och rör i vällingen. Servera!
1 år”

Eller “Banansmoothie med välling”?

Semper: “Blanda din välling med varmt vatten på samma sätt som du brukar. Låt svalna. Hacka en banan och mixa. Gott och nyttigt!”

Välling har nästan samma mängd kolhydrater (kolhydrater och socker är sak samma) som coca cola, bara för att ge en referensram till hur produkten ser ut. Konstigt att barn gillar välling? Nej inte konstigt alls, det är ju sött och säkert gott. Men också beroendeframkallande…

I många vällingsorter finns maltodextrin!!! HEMSKT!!!! Maltodextrin används i bla gainers, den har ingen smak, är en extrem snabb kolhydrat, det säges ha en lugnande effekt och säges vara beroendeframkallande (vi vet ju redan att socker är beroende). Jag undrar vad syftet är med att ha det med i välling? Välling som lyfts fram som sååååå hälsosamt och bra så att föräldrar knappt våga sluta med välling till sina barn.

På Sempers egen frågesida kan följande fråga och medföljande svar med råd läsas:

Fråga: Har ni några tips på hur jag får mitt barn att sluta med vällingen?

Svar: Om det börjar krångla med maten kan det bli besvärligt så vi har inget annat tips än att lyssna på ditt barn. Se till att ni kommer rätt när ni tar bort vällingen, vissa ersätter den med chokladmjölk, söt yoghurt, flingor eller dylikt och det kanske inte är optimalt. Men det bestämmer ju föräldern såklart själv. Kom ihåg att välling är ett bra mål med mycket näring och inget som man behöver sluta med bara för att barnet blir äldre.

Det känns mera som om att Semper vill får föräldrar att bli osäkra och att deras produkter (välling) är nödvändigt för barn. Välling är inte nödvändigt någonstans. Riktig mat med näring är det. Mitt råd till småbarnsföräldrar är att tro på er själva, lita på det du gör och satsa på egen hälsosam kost till ditt barn. Barn svälter inte frivilligt. Min erfarenhet som förskollärare och som har jobbat med barn sedan början på 90 talet visar att barn som dricker mycket välling är samma barn som krånglar med maten. Det är ganska genomgående, vad jag ser. Jag önskar själv att jag kunde börja om med kosten till mina barn, och ta med mig av min kunskap idag – för mina barn har både fått välling och färdiga barnmatsburkar. Jag får ta igen mig när jag får barnbarn helt enkelt!

Mera att läsa finns det här

 

Save

Save

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »