Tröst i godis… Gör om o gör rätt! Gästinlägg om beroende!

2016-09-02 8:11     Kommentera    Kategori: Barn, Socker & Sötning

Tankar från ett HVB-hem för unga missbrukare.!

Ett gästinlägg av sociologen Anders.

När chipspåsen blir den ända trösten! Vad finns det då för oss som vuxna att erbjuda?!

Jag har lagt märke till vissa tendenser hos några av våra ungdomar, när svårigheterna hopar sig och deras gamla liv gör sig påmint. Så har vissa en tendens att söka tröst i en överkonsumtion av läsk, godis och chips, istället för att våga vara i kaoset och rida ut stormen för att sedan komma ur det starkare och en eller flera erfarenheter rikare.!

godisungarj

Att ständigt söka den lättaste vägen ur jobbiga situationer är ibland en av anledningarna till att ungdomarna kommer till oss från första början. Det vi gör är att visa att det som dom många gånger upplever som den lättaste vägen, i själva verket tar mycket längre tid, för dom får alltid göra om och göra rätt. Det blir ett första steg i en process som handlar om att sluta fuska med sig själva. Men hur ska vi kunna ersätta den tröst dom finner i chips och läsk? Det jag kan se är att när vi som vuxna förebilder vågar vara nära ungdomarna mentalt när dom har det som jobbigast, så minskar behovet av chips och läsk. Alltså blir min slutsats att våra ungdomars överkonsumtion, handlar om vuxnas frånvaro.

Om ungdomen själv får välja, så väljer hen i första hand vuxenkontakt före läsk. Därför behöver vi finnas där!

 

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »

Lämna gärna en kommentar!

XHTML: Du kan använda dessa tagar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

« Föregående inlägg  | Hem |  Nästa inlägg »